Античен форум "Августа Траяна" гр. Стара Загора

Българските забележителности
Местонахождение:  град Стара Загора, Център

Античният форум „Августа Траяна”  е разположен в град Стара Загора, на 230 км югоизточно от София, на 180 км западно от черноморския град Бургас и на 90 км североизточно от гр. Пловдив.

Намира се в самото сърце на града, зад Съдебната палата и Стария театър. Открит през 1968г., няколко години по-късно започва неговото целенасочено археологическо проучване, което продължава и до днес. Монументът представлява една от най - красивите постройки на римския град Августа Траяна - площад с амфитеатрален аудиториум, терми, крепостни стени, западна порта и част от главната търговска улица.

 

История

Древният град Августа Траяна е основан около 106 -107 г сл. Хр. от римския император Марк Улпий Траян. Августа Траяна е един от най-големите и красиви градове на Тракия през II – III век. Историята разказва, че Августа Траяна се е обособил като крупен икономически, политически, административен и духовен център на римската провинция Тракия. Откритият днес участък обхваща площ на повече от 7 дка. До сега са разкрити, проучени и реставрирани редица обекти. Най – внушителните от тях са: сектор от две крепостни стени и западна порта на града, сектор на главната улица, каменен постамент на монументална конна императорска статуя и градски терми. Каменният площад е застлан с правилно изсечени каменни плочи, а в центъра му е запазен постамента, върху който е била поставена императорска конна статуя. В горната си част е увенчан с арковидно оформена колонада. Деветте реда амфитеатрално разположени каменни седалки са побирали над 1300  зрители в театъра.

Амфитеатралната сграда е разполагала с повече от 10 просторни зали. Главната антична улица, която започва от западната порта, продължава в източна посока. Широка е 6 м, а по нейното протежение са разкрити основите на множество търговски и стопански сгради

В Античния форум са открити каменни релефи, монетни изображения и надписи, монументални обществени сгради  като храмове, базилики, терми, театрална сграда. Именно тук е била открита и великолепна мраморна статуя на легендарния тракийски певец, музикант, поет и чудотворец Орфей.

Голяма част от намерените по време на разкопки предмети, могат да бъдат разгледани в експозицията на Регионалния исторически музей в Стара Загора.
В наши дни Старозагорската опера поставя в Античния форум класически спектакли на открито.
За улеснение на туристите екскурзоводско обслужване се предлага на английски, френски, немски и руски език.

Използвани източници и снимки: tour.starazagora.nettravel.pop.bgbg.wikipedia.org



Градска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата