Раковишки манастир “Св. Троица”

Българските забележителности
Местонахождение:  област Видин, с. Раковица
Виж на картата

Раковишкият манастир “Св. Троица” е разположен в Стара планина, в подножието на връх Черноглав, на около 4 км северозападно от с. Раковица и 50 км югозападно от гр. Видин, в непосредствена близост до границата със Сърбия.

История

Данните за най-далечната история на манастира са съвсем оскъдни. Основан е през X-XI в. и през периода на Средновековието е важен книжовен и духовен център в Бдинската област. След завладяването на България от османските турци той е разрушен до основи. Оцелява само малката църква, но най-ранните й стенописи не са запазени. Възстановяването на манастира се свързва с името на светогорския зограф - иконописец Пимен Софийски (XVII в.).

По време на Българското Възраждане Раковишкият манастир се превръща във важно духовно и културно-просветно огнище за българите от околността. През 1848 г. тук е открито първото светско училище в Северозападна България.

Манастирът свързва името си и с революционните борби срещу турския феодален гнет. В него се организира Видинското въстание от 1850 г., което е сред най-масовите по време на османското владичество, както и въстанието от 1856 г. След Освобождението в памет на загиналите бунтовници е построена новата църква с долепена до западната ѝ страна висока камбанария.

По време на комунистическия режим в Раковишкия манастир се разполага граничната застава. Старата църква е превърната в конюшня, а стените и са варосани, за да скрият стенописите. По-късно, благодарение усилията на тогавашния епископ на Видин Софроний и с цената на няколко декара манастирска земя, църквата си връща манастира.

Архитектура и живопис

Раковишкият манастир представлява комплекс от две църкви, жилищни и стопански сгради. Построената през Х-XI в. стара църква (8,5 х 8 м) е кръстокуполна, от типа "вписан кръст", с висок купол на шестстенен барабан и с пристроен в началото на XIX в. притвор. През 1825 г. е изографисана от тревненските живописци Къню Захариев и Досю Коев, а през 1979 г. ценните стенописи са реставрирани.

Живописта в църквата е впечатляваща. Рисувани са Исус Христос, Апостолите, Св. Богородица, Св.Св. Константин и Елена и още много светци и просветители. Темата на "Страшния съд", изобразена на цялата западна стена в малкото преддверие, е внушителна и силно въздействаща. Традиционната огнена река е представена като огромна змия, която излиза из устата на змея (Ада) и се насочва нагоре към седналия на трон Христос. Тялото на змията е силно извито и обвито с лента на която са изписани наименованията на различните прегрешения.

Днес варовата мазилка е грижливо махната и великолепните стенописи ­ са консервирани. Под стенописния пласт от Възраждането е открит и по-стар, който тепърва предстои да се проучва.
До старата черква се намира гробът на капитан Киряев, загинал в Руско-турската освободителна война.

Понастоящем Раковишкият манастир е действащ, мъжки. Обявен е за паметник на културата.
Храмовият празник на манастира е Петдесетница.

Транспорт

До манастира се стига по отбивка, намираща се между селата Киреево и Раковица.
До него минава екопътека, която носи името на растението erantis bulgaricus, което се среща единствено тук. Разходката до манастира може да съчетаете с посещение на известната пещера Магурата, която се намира само на 20 км от светата обител или да разгледате удивителните Белоградчишки скали, разположени 35 км югоизточно.

Настаняване

Раковишкият манастир не предлага стаи за настаняване, но може да отседнете в гр. Белоградчик /35 км югоизточно/, който разполага с хотели и къщи за гости.

Източници: http://svetimesta.com/, http://www.bulgariamonasteries.com/, http://bg.wikipedia.org/
Снимки: http://svetimesta.com/, http://www.visitvidin.net/, интернетГрадска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата