Резерват Тауклиман

Българските забележителности
Местонахождение:  област Добрич
Виж на картата

Природният резерват Тауклиман се намира в непосредствена близост до к.к. Русалка, на около 6 км североизточно от нос Калиакра, 15 км източно от гр. Каварна, 60 км североизточно от гр. Варна и около 530 км от гр. София в същата посока.

В югозападната му част е разположено солено езеро, наричано от местните Наневска Тузла.

Името Тауклиман в превод от турски означава "птичи залив" и е свързано с миграционния път на птиците Виа Понтика.

Заливът е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг. Варовиковите скали, разломени на няколко места, са се плъзнали върху дълбоко разположен пласт от глини с наклон на изток и североизток. В резултат са се оформили четири амфитеатрално разположени тераси (свлачищни стъпала), отделени помежду си чрез почти отвесни откоси.

Самото езеро лежи на най-ниската такава тераса. Подхранва се от изворни води. Площта му е 0,1 км2, а солеността му е от 2,3 до 87‰. Дъното на езерото е покрито с лечебна сероводородна  (лиманна кал).

Пещерите

Местността около езерото е много живописна. Високите скални венци се белеят на фона на буйна растителност. Короните на нискостеблени дървета и храсти габър, дрян, леска и др. са преплетени с дива лоза и скрипка. Между терасите се виждат отвори на пещери, някои от които на самия морски бряг. Там се намират останки от антични и средновековни селища, части от късноантично укрепление, византийска крепост от V век и голям брой кръгли каменни съоръжения (шарап-таши), използвани за приготвяне на вино. Според проучванията на археолозите високите скални пещери са били използвани за живеене, а по-късно вероятно като светилища от траки, гърци, римляни и славяни.

Най-красиви са разположените в горната част на свлачището - Голямата маара, Темната дупка (най-дългата, 170 м) Арагонитовата пещера, богато украсена с красиви арагонитови кристали, малката пещера Иглено ухо с червено обагрени синтови образувания.

 

Птиците

По време на сезонните миграции езерото се изпълва с множество птици, спиращи тук за почивка и храна. Щом въстановят силите си, ятата продължават на север към Източноевропейската равнина, към Средна и Северна Европа. Наесен отново почиват тук, преди да продължат на юг към делтата на река Нил.
Тогава тук могат да се наблюдават стотици птици като чайки, гъски, брегобегачи, дъждосвирци и др. Освен тях постоянно убежище в калното езеро и покритите с гъста растителност склонове са намерили защитени видове птици – бухал, белоопашат мишелов, голям маслинов присмехулник и влечуги – змиегущер, стенгущер, шипобедрена костенурка.

Транспорт

До Русалка се стига с кола или автобус. След Каварна се поема за нос Калиакра, но в село Българево се свива на север към селцето Свети Никола, където има отбивка за Русалка. От курорта до Тауклиман се стига пеш за няколко минути.

Настаняване

Сред живописна дъбова гора, в резервата е разположено вилно селище. Комплексът предлага на своите гости 600 вили, обзаведени с две легла, баня, санитарен възел, тераса, климатик, телефон и сателитна телевизия.
Хотелът разполага с ресторант, бар, 10 тенис корта с твърда и 5 с червена настилка /два от които с осветление/, игрища за минифутбол и волейбол, стрелба с лък и конна езда, модерен открит басейн с минерална вода и обширно джакузи, яхт клуб с ветроходни яхти и каяци, център за подводен спорт и рехабилитационни центрове, предлагащи сауни и различни антистресови и рехабилитационни програми.

Източници: http://www.namore.eu/, http://www.nasamnatam.com/, http://bg.wikipedia.org/, http://www.visit.bg/, http://hoteli-bg.org/
Снимки: http://www.panoramio.com/http://www.nasamnatam.com/Градска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата

Раковишки манастир "Св. Троица"

Раковишкият манастир “Св. Троица” е основан през X-XI век и през периода на Средновековието е важен книжовен и духовен център в Бдинската област.

Виж на картата