Крепост Кривус

Българските забележителности
Местонахождение:  област Кърджали, с. Башево

Кривус е средновековна крепост в Южна България. Намира се близо до село Башево, община Ардино, област Кърджали. Отстои на 21 северно от Ардино, на 29 км западно от Кърджали, на 125 км югоизточно от Пловдив и приблизително на 272 км в същата посока от столицата София.

Построена е около Х век върху живописна скала над река Арда, която тук образува прочутите си меандри, за да бъде защитаван районът около течението на реката в най-източните части на Родопите. Стара легенда гласи, че в нея са били затваряни български девойки и жени. Крепостта е разположена на малък хълм, заобиколен от дълбоки пропасти, което я е правило трудно превземаема. Кривус се е сдобивала с вода чрез подземен тунел, който достигал до реката.

От могъществото на някогашната крепост днес са останали входът, дебелата крепостна стена, която достига до 5 м височина, и отбранителните кули. Най-добре запазена е вътрешната крепост /цитаделата/, чиито стени се извисяват на близо 6 м височина. Трасето на крепостната стена е очертано от всички страни, а стените достигат 2 - 6 метра височина. В западната част зидовете следват релефа на терена и образуват причудливи чупки, оформящи триъгълна кула, улесняваща отбраната на едната от вратите, а в източната може да бъде видяна единствената запазена кула, охраняваща портата до нея. Някога тук е съществувала и стара църква, разположена в централната част на укреплението, но от нея са останали само руини.

Крепостта Кривус е споменавана в летописите на византийските историци, а при археологически проучвания в нея са открити украшения, християнски кръстове, монети и оръжия. Кривус е между крепостите, превзети от цар Михаил Асен /1246 – 1256/ по време на похода му за отвоюване на Източните Родопи след смъртта на император Йоан Ватаци през 1254 - 1255 г.

Крепост Кривус често е била бъркана със съседната крепост - Патмос, разположена на брега на яз. Кърджали, но вече разликата между двете е уточнена.

транспорт

От Кърджали се тръгва за Ардино и след село Кобиляне /13 км югоизточно/ има разклон надясно. След 3 км се поема по второ разклонение наляво. Пътят свършва в с. Башево. За крепостта се поема в посока юг от центъра на селото. Пътеката върви надясно и е слабо очертана. Подстъпът към крепоста е само от изток, тъй като, както споменахме, от другите три страни е оградена от река Арда /откъдето идва и името й - Кривус /крива/.

натаняване

Посетителите на крепостта могат да се възползват от отличните условия на туристически комплекс, разположен на 16 км в посока юг от село Башево. Хижа Млечино пък се намира само на 6 км в посока югоизток. Нейният капацитет е 50 места. Сградата е водоснабдена и електрифицирана, с централно отопление. Разполага с туристическа кухня и столова. Пътят до хижата е асфалтиран, има и паркинг. 

Източници: http://ivoso.blog.bghttp://www.photosafaribg.comhttp://www.nasamnatam.com
Снимки: http://bulgariatravel.orghttp://ivoso.blog.bghttp://terrabyzantica.blogspot.comГрадска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата

Раковишки манастир "Св. Троица"

Раковишкият манастир “Св. Троица” е основан през X-XI век и през периода на Средновековието е важен книжовен и духовен център в Бдинската област.

Виж на картата