Карта
Бележник ()

Резерват Яйлата

Българските забележителности
Местонахождение:  област Добрич, с. Камен бряг
Виж на картата

Местоположение

Яйлата е национален археологически резерват, разположен на 2 км южно от с. Камен бряг, 18 км източно от гр. Каварна, около 80 км североизточно от гр. Варна и приблизително 525 км североизточно от гр. София.

Резерватът

Представлява приморска тераса с площ 300 декара, отделена от морето от скални масиви с височина 50-60 м. Резерватът започва северно от Камен Бряг и достига на юг до к.к Русалка като включва и морската ивица с широчина 500 метра по протежение на брега.

Името ‘Яйла‘ е от турски произход и на български означава ‘високо пасище’.
Двете тераси на резервата (Голямата и Малката Яйла) са разделени от малък залив. Местните го нарекли Ашалъка, което в превод от турски означава „мястото най-долу”. Дълбочините на залива достигат почти до подножието на Добруджанското плато, а в миналото е бил пристанище.

На територията на археологическия комплекс се намират многобройни паметници, принадлежащи на различни исторически епохи, от VI хил. пр.Хр. до ср. на XI в.

Пещерите

В резервата са разположени голям брой пещери, дялани от човешка ръка, единични или групирани в комплекси. Само на Голямата Яйла те са 101, но са труднодостъпни. В продължение на няколко години с помощта на пещерняци, геодезисти и техници се извършва пълното им документиране. Пещерите са разположени на няколко нива в отвесните скатове, ограничаващи местността към Добруджанското плато и морето. Използвани са в продължения на хилядолетия като жилища, а някои от тях като гробници или църкви. През ранновизантийския период – V – VI в. те са служели за монашеска обител, т.е. тук е съществувал един от т.нар. скални манастири в Добруджа.

Скалните Некрополи

Над 120 са гробните съоръжения в откритите три некропола от III – V в. в резервата. Те са издълбани в скалистото равнинно плато или в отвесните склонове. В южната част на Яйленската тераса са проучени няколко гробници от т.нар. пещерен тип, които се състоят от малки преддверия, през които се влиза в правоъгълна гробна камера.
По-системно е проучен некропол №1, който е разположен по венеца на извисяващия се на около 50-60 метра над морето скалист бряг.

С малки изключения почти всички гробници са били ограбени още в древността или по-ново време. Намереният гробен инвентар – глинени паници, гърнета, чаши, бронзови и железни токи, стъклени мъниста, монети и други ги датира в хронологическите граници на II – V век. Гробниците са били фамилни, функционирали са продължително време като в някои от тях са открити до 15 скелета.

Крепостта

В северната част на равнинната тераса, т.н. Голяма Яйла, могат да се видят останки от ранновизантийска крепост, строена по времето на император Анастасий - V-VI в., на обща площ от 2,5 декара. Запазени са следи от пет кули, три стълби и една кула-порта, разрушена през VI в.

Природата

Яйлата не само съхранява интересни и значими културно-исторически паметници, а е и неповторима природна даденост. Разнообразни са растителният и животинският свят.
От тук минава Виа Понтика - един от основните пътища за миграция на прелетните птици. Два пъти в годината на това място може да се наблюдава преселението на 174 вида птици, като 50 вида от тях гнездят в скалите на самия резерват. Пещерите на Яйлата са обитавани от пещерни гълъби и прилепи. Аристотелевият корморан, папуняка и синявицата също смятат “високото пасище“ за свой дом. Тук са и редките за Европа степен пор и нютонов хомяк. В близкото минало долните пещери са били обитавани от тюлена-монах.
Общият брой на регистрираните животни в Яйлата са над 270. Срещат се и 19 вида редки и застрашени от изчезване растения.
Яйлата е особено красива през пролетта и есента. Цъфтят перуники, метличини и божури.

Ако сте любител на археологията, запален орнитолог и природолюбител или просто имате път към морето в близост до Яйлата, непременно посетете резервата. Определено има какво да видите там.

Транспорт

До резервата се стига лесно от Варна по първокласен път Е87 в посока гр. Каварна. При Каварна се поема по шосе 901 към с. Камен бряг. В самото начало на селото има отбивка вдясно и табела Яйлата. На входа на резервата има удобен паркинг. Разстоянието от селото дотам може да се измине и пеш.

Настаняване

Село Камен бряг предлага квартири и хотелски стаи. Отново там може да хапнете вкусни местни гозби.

Източници: http://kavarnamuseum.org; http://kamenbryag.info; http://forvacation.blogspot.com;
Снимки: Мирела, интернет.Градска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата