Карта
Бележник ()

Дивотински манастир

Българските забележителности
Местонахождение:  област Перник, с. Дивотино

Дивотинският манастир "Св. Троица" се намира на 7 км югозападно от гр. Банкя и на 10 км североизточно от с. Дивотино в полите на Люлин планина. Отстои на 17 км северно от гр. Перник и на 43 км западно от столицата София.

История 

Историята на основаването на Дивотинският манастир се свързва с чудо. Според преданията св. Троица се явила на сън на християнско семейство, мъж и жена от Дивотино. Завела ги до мястото, където имало заровено имане и там Бог им поръчал: „Утре сутринта вземете лопати, изровете златото, натоварете го на магарето и където то спре и остане, там издигнете манастир в чест на св. Троица”. Рано на другата сутрин селяните тръгнали към посоченото място, за да изпълнят Божието повелие. Изровили голяма глинена делва, пълна с жълтици. Натоварили я на самара на магарето и тръгнали. На малка поляна между два потока, магарето легнало на земята. Разбрало се, че волята на св. Троица е там да се изгради манастирът. Разтоварили животното и мъжът отишъл в Дивотино да извика майстори, които да градят манастира.
През 1046 г., когато се навършват сто години от смъртта на св. Иван Рилски, започнал строежът на Дивотинския манастир. И до днес местността, където било открито златото, се казва Имането, а голямата византийска глинена делва, векове пазена в манастира като светиня, се съхранява в Пернишкия исторически музей.
През Второто българско царство манастирът се замогнал с много имоти. През 15 век станал център на духовен живот и просвета. През целия период на турското робство бил средище на българската писменост в този край. През 18 век в манастира имало килийно училище.
Той е известен сред местните хора като Царски манастир, заради честите посещения на Цар Фердинанд по време на неговото управление. 
От 1922 до 1973 г. е девически. През 1927-1928 година е вдигната двуетажна постройка. 

Архитектура и състояние

Дивотинският манастир е действащ, като в сегашния си вид църквата и манастирските сгради са построени през 1902 г. Църквата е еднокорабна, едноапсидна, с две конхи и един купол, разположен върху висок барабан. В нея се съхранява смятаната за чудотворна икона на Св. Богородица. Други две икони на св. Троица, а другата, според легендата е спасила Васил Левски от куршум. Днес, Дивотинският манастир се стопанисва от монасите и функционира като мъжко братство.

Транспорт

 

До манастира се стига по три маршрута. Най-лесният и бърз е с автобус №44 до кв. Михайлово в гр. Банкя и след това се върви около 2 километра пеша. Другият вариант е с автомобил като след вилната зона на квартала се пътува по черен път. Друг вариант е отново с автомобил по пътя от село Дивотино, но този маршрут е подходящ единствено при сухо време. 

Настаняване

В светата обител няма условия за настаняване. Ако туристите желаят могат да се настанят в хотел или къща за гости в гр. Банкя.

Източници: http://www.bulgarianmonastery.com  http://cudo.blog.bg
Снимки: http://www.snimka.bg/Градска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата