Карта
Бележник ()

Килифаревски манастир "Рождество Богородично"

Българските забележителности
Местонахождение:  област Велико Търново, гр. Килифарево

Килифаревският манастир „Рождество Богородично” е разположен на десния бряг на река Белица, на 4 км югоизточно от град Килифарево,  на 14 км южно от град Велико Търново и на около 235 км североизточно от град София.

Манастирът е основан през периода 1348 и 1350 г. от видния български духовник Теодосий Търновски по времето на цар Иван Александър. Той се превръща в едно от най-значимите книжовни средища в България и духовен център на православието. Тук се пишели и превеждали разнообразни богослужебни книги, жития, проповеди и светски хроники. Светата обител става център на книжовна школа, която през 1360г. има над 460 ученика – между тях е бил и бъдещият патриарх Евтимий Търновски.

През 1393 г. при падането на страната под турско владичество, манастирът бил разрушен. Едва през 1718 г. той е възстановен. По това време е построена и изографисана църквата „Рождество Богородично”.  Тя разполага с два параклиса посветени на Иван Рилски и Теодосий Търновски.  В края на XVIII в. манастирът отново е разрушен, но е възстановен скоро след това.

През 1840 г. уста Колю Фичето започва играждането на днешната църква „Св. Димитър”. Той запазва част от старата олтарна стена на църквата „Рождество Богородично” и двата параклиса. По този начин обединява трите помещения, които днес представляват църквата на манастира. Храмът е завършен през 1842 г. Иконостасът представлява позлатена, художествено изработена творба с впечатляващи икони, дело на тревненски майстори. Манастирът е бил убежище и на Апостола на свободата Васил Левски.

Днес Килифаренският манастир е действащ девически манастир. Храмовият му празник се чества на 8 септември. Разполага с еднокорабната и еднокуполна църква „Св. Димитър”, две жилищни сгради построени през 1849г. и стопански сгради. Тук се предлагат нощувки на туристи. В непосредствена близост има и изграден хотелски комплекс с басейн и тенис кортове.

До манастира има редовен автобусен транспорт от град Велико Търново. Достъпът е целогодишен и има указателни табели по пътя. 

Текст: http://www.bulgarianmonastery.comhttp://www.bulgariamonasteries.comhttp://www.pravoslavieto.com  
Снимки: интернетГрадска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата