Ждрело на р. Ерма

Българските забележителности
Местонахождение:  област Перник, гр. Трън
Виж на картата

Ждрелото на р. Ерма (Ломнишкото ждрело) е пролом на р. Ерма, намиращ се на около 4 км от гр. Трън. То е и най-голямата туристическата забележителност в Трънско - включено е в списъка на 100-те национални исторически обекта.

Намира се на 50 км северозападно от Перник и на 79 км в същата посока от София

До ждрелото на река Ерма се стига по асфалтов път от град Трън. От южния край на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина 13 км. Разположена е във височинен пояс от 600 до 1000 м надморска височина. За да бъде измината цялата пътека са необходими около 8 часа. По време на този поход се преминава през малко дървено мостче, черен път с интересен тунел и още едно дървено мостче. През цялото време имате възможност да се наслаждавате на невероятно красиви природни гледки, а накрая и на величествена панорама към самото ждрело на река Ерма
Друг изходен пункт за екопътеката е село Банкя, в близост до което се намира и Ябланишкото ждрело. Този маршрут е по-екстремен, затова е най-добре да се минава през лятото – след май месец. Пътеката представлява серия от равни участъци, стръмни изкачвания и слизания, мостове и стълби. 

Дължината на цялото ждрело на Ерма е около 100 м, а ширината му в най-тясната си част е около 5 метра. Отстрани се издигат стръмните скали на Жилав камък на юг и Църквището на север. В най-високите си части отвесните скални маси достигат до 150-200 метра. Самата река, която по принцип е неголяма, преминава шумно между скалните образувания. През десния бряг на ждрелото е прокопан изкуствен тунел, който води до село Банкя. Над криволичещата екопътека са направени два моста, пресичащи реката от двете страни на пролома.
В най-ниската част, до нивото на реката, разстоянието между двете скали достига едва  3-4 м. В тази теснина е образуван и един 4-метров водопад, а по течението на реката се наблюдават множество скални блокове, входове на карстови пещери, водоскоци и водопади. Точно над този участък има висящ дървен мост от екопътеката и гледката е уникална.

Има истории и легенди за това как се е образувало ждрелото. Според една от тях това са двама влюбени, чиято любов не била позволена и били превърнати в камък (скали). Така съдбата отредила да са само на няколко метра един от друг и да не могат да се срещнат. А река Ерма се е образувала от техните сълзи.

По скалите на ждрелото на река Ерма са прокарани над десет алпийски катерачни маршрута, което е предпоставка тук често да идват професионалисти и любители катерачи. 

Град Трън предлага на туристите възможност за настаняване.

Източници: http://www.tourism-bg.net http://pochivka.com 
Снимки: интернетГрадска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата