Карта
Бележник ()

Природен парк "Сините камъни"

Българските забележителности
Местонахождение:  град Сливен

Според една легенда, природното образувание "Сините камъни" в източния дял на Стара планина е създадено от древногръцките богове Зевс и Хера. По-късно, простосмъртните харесали тяхното творение и построили в подножието му своя град Сливен. Тази и много други легенди можете да чуете за природен парк "Сините камъни", намиращ се край пътя от София за южното българско Черноморие.

Природният парк "Сините камъни" е разположен по южните склонове на Източна Стара планина. Общата му площ е около 11 400 ха, като цялата му територия попада в категорията на защитените природни обекти в страната.

Когато тези скали се осветят от слънцето под определен ъгъл, те изглеждат сини. А всъщност цветът на скалите от кварц-порфир съвсем не е син. Такива са просто отблясъците на слънцето върху тях, което е дало и името и на парка "Сините камъни". На територията на парка има три урбанизирани рекреационни зони, най-известната от които е Карандила. Каран означава здраво място. От стари времена се носи славата на тази местност, че който страда от болест и отиде на Карандила се връща ободрен и излекуван. Другата рекреационна зона е Даула и както още се нарича Тътените. Там се намира най-източно разположената у нас ски-писта, която привлича много посетители от югоизточна България. Третото подобно място, в непосредствена близост до Сливен – на 4-5 км, е наречено Селището. Това е всъщност вилна зона, разположена в най-южната част на Парка. Там се намира пътека на здравето, пригодена за излети на инвалиди и незрящи хора.

Скалното образувание "Халката", което обхваща 1 ха, е символ на град Сливен и може да се види и по всички рекламни материали за парка. Стара легенда разказва, че в праисторически времена тук е имало море и при буря корабите са били привързвани към скалата, за да не потънат. Що се отнася до Кушбунар, хората вярват, че болките в очите преминават, ако човек се наплиска с вода от извора. Природните скални образувания "Сините камъни" са изградени от персийски и отчасти долнотракийски кварц-порфирни скали. Наименованието им идва от цветните ефекти, които се получават в зависимост от ъгъла на огряващите ги слънчеви лъчи. Те изглеждат ярко или светло сини, виолетово сини или дори сиво черни. Причудливите скални образувания провокират въображението и навяват стари легенди.

"Сините камъни" е известен и със своите ценни археологически паметници. Тук могат да се видят останки от средновековни крепости и манастири.

По желание на туристите могат да се организират различни маршрути, в това число и веломаршрути. Интерес представляват и обиколките на парка с биологична насоченост, защото на територията му има над 700 растителни вида, 26 от които са под закрилата на закона. В "Червената книга" на застрашените видове са включени и много от растящите тук лечебни растения.

Територията на парка се управлява от специална дирекция съгласно европейските закони за осъществяване на мониторинг за опазване и възстановяване на биоразнообразието в природните обекти. Това е особено наложително, тъй като в парка има популации от защитени редки и застрашени от изчезване представители на флората и фауната. На площ от 5 ха могат да се видят няколко много интересни природни образувания. Сред тях изпъква споменатото скално образувание "Халката". От пещерите най-интересни са "Змееви дупки", "Пещеник", "Бъчвата", "Хайдушката пещера" и "Кушбунар", което означава "Птичи извор". На територията на парка се намира и резерватът "Кутелка", в който на площ от над 700 ха са разположени масиви от мизийски бук и други редки и защитени растителни видове, включени в "Червената книга" на България.

Птиците са най-добре представената група в горските комплекси. Основните са разред пойни, мухоловки, синигерови и др., а от кълвачоподобните имаме 8 от общо 10 вида установени за страната. От хищните птици тук има малък лешояд, скален орел, сокол – скитник, бухал. За съжаление от района са изчезнали брадатият лешояд и белоглавият лешояд. Любителите пък на пеперудите могат да се любуват тук на невероятно красиви техни представители. Голям е броят и на видовете бозайници и влечуги. От дървесните видове най-разпространени са бук, зимен дъб, габър, а от иглолистните дървета се срещат черният и белият бор, смърчът и др.

Мнозина смятат, че "Сините камъни" са най-красивата и романтична част от Източна Стара планина. За повече информация не пропускайте на тръгване да минете през Информационно-посетителския център на парка, където ще се осведомите за маршрутите и природните забележителности в парка, ще ви снабдят с карти, пътеводители и книги за Природния парк "Сините камъни".Градска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата