Земенски манастир "Св. Йоан Богослов"

Българските забележителности
Местонахождение:  област Перник, гр. Земен

Местоположение

Земенският манастир "Св. Йоан Богослов" е разположен непосредствено до град Земен на около 15 км. от международния път от София за Кюстендил и Гюешево. Намира се в красива местност в полите на Конявската планина, в близост до Земенския пролом по поречието на р. Струма.
Манастирът е разположен в красива местност сред североизточните склонове на Конявската планина на левия бряг на Река Струма. Намира се на 70 км. от гр София.

История

Земен е средновековно селище известно от писмени извори от ХІ-ХІV в. Според предонието средновековния манастир в близост до селището Калето е носил името "Св. Спас", който е изгорен от османските поробители. Останките от храма носят следи от стенописна украса. Многобройните руини от крепости, манастири и църкви в района на Земен и в близката околност го очертават като селище с богато минало. Манастирът се състои от две свързани помежду си сгради, малка камбанария и църква по средата на голям двор. Безспорно храмът заслужава най-голямо внимание от целия комлекс. Той датира още от 11-ти век и е един от малкото оцелели паметници на българската средновековна архитектура, строителство и стенопис.
Най-старата постройка в манастира е малката църква "Св. Йоан Богослов". Тя е кръстокуполен храм с вписан кръст. В нишата над входната врата е изобразен бюстът на Св. Йоан Богослов с отворено евангелие в лявата ръка. Изграждането й се отнася към ХІ в. През 1964 г. са разкрити фрагменти от първия живописен слой, 1974- още детайли от този слой. Представени са образите на Св. Ана, Св. Йоаким, Св. Константин и Св. Елена. В купола е изобразен медалион с образа на Христос Вседържател, носен от12 ангели, запазени частично. Място по стените на храма заемат и неръкотворния образ на Хрисос, отпечатан на кърпа- Убрус, и ликът на спасителя отпечатан на керемида- Св. Керемида. В олтарната апсида е изображението на Св. Богородица, Св. Йоан Златоуст и Св. Василий Велики, Св. Григорий Чудотворец и Св. Атанасий Александрийски. В конхата на протезиса личат фрагменти от композицията Дейсис. Под нея в Цял ръст са изобразени Св. Кирил Александрийски и Св. Петър Александрийски. В свода на протезиса са изобразени "Жените мироносци известяват апостолите за възкресението". Стените на църквата ни показват много голяма част от нашите Светци и Христос, а също така и известни сцени от техния живот. Стенописите В нея се нареждат сред най-интересните паметници на българската монументална живопис от ХІV в. и е обявена за национален паметник на културата.
  

Транспорт

  
До манастира се стига лесно - от центъра на гр. Земен разстоянието е 5 мин. с кола или половин час пеш. Пътят е асфалтов.Градска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата