Клисурски манастир "Св. Кирил и Методий"

Българските забележителности
Местонахождение:  област Монтана, с. Цветкова бара

Местоположение

Сред прекрасната планинска котловина  на р. Врещица, Ровна ливада и Баките се намира Клисурската света обител. От север я пази Чипровският Балкан, на юг са Вършечките минерални бани, а на запад - красивите Тодорини кукли. Наблизо са разположени живописните селца Спанчевци, Цветкова бара, Ягодово, Слатина. Около манастира са пътищата за Враца, Вършец, София, Берковица, Монтана.

Той привлича с омайната си природа - зелени морави, студена и бистра като сълза вода, сенчести поляни, вековни зелени дървета, и с интересната си история.

История

Наричат Клисурския манастир "Св. Кирил и Методий" духовната перла на Северозападна България. Той е възникнал вероятно през Втората българска държава, претърпял е многобройни набези и опустошения през многовековното османско иго, въздиган е от пепелища и винаги е бил огнище на духовна просвета.  

През 1869 г. Илия Стоянов от с. Драганица по Божие провидение решава, че Пустия манастир, както са го наричали, трябва да се възобнови. Първият възстановител и ктитор, а така също и игумен на манастира арх. Антим Дамянов оформя цял манастирски комплекс с нов храм, параклис, стопански сгради. През 1891 г. храмът е официално осветен от Видинския митрополит.

През 1937 г. църквата е изографисана от известните наши живописци Господин Желязков (ученик на Репин) и проф. Георги Богданов. Иконостасът е истинско творение в българския възрожденски дух на Самоковската и Дебърската  школа. Иконите са от ХVІІІ-ХІХ в., някои са анонимни, а други са дело на зографа Никола Образописов. Наред с това има аязмо и нов параклис "Св. Никола".

Отдих и туризъм

Манастирският комплекс обхваща три големи битови сгради. Легловата база включва 80 легла и 2 апартамента. Комплексът разполага със собствена ферма, в която се отглеждат крави, коне, овце, прасета и кокошки.

Ресторантът (50 места) предлага превъзходни ястия на традиционната национална кухня от натурални екологично чисти продукти собствено производство. За развлечения се предлагат планински излети, конна езда, фолклорни концерти, приготвяне на обредни хлябове. Организират се изложби на великденски яйца и хлябове, берковска керамика, представяне на живо на традиционното килимарство и изработването на стенни пана-икони.

През 2000 г. акад. Тодор Дичев, психоенергетик в Москва, открива т.нар. жива вода в аязмото на Клисурския манастир, която идва от връх Тодорини кукли. Живата вода е изворна, с ниско съдържание на минерали, кристално чиста, с ниска радиоактивност. Пие се за профилактика. Ниското минерално съдържание очиства организма, не предразполага към склеротични изменения. Енергийната й устойчивост е по-силна от тази на рилската вода. Това богатство прави клисурската света обител още по-привлекателна за посетителите.

Манастирът е обявен за паметник на културата.Градска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата