Вила "Армира"

Българските забележителности
Местонахождение:  област Хасково, гр. Ивайловград

Вила „Армира” е най-големият частен римски дворец открит на територията на България. Намира се на 4 км от град Ивайловград, на 1.5 км от кв. Лъджа, на 115 км от Хасково, на 108 км от Кърджали и на около 400 км от София.

Вилата е открита през 1964 г. при строеж на язовир. Разкритият обект е представлявал луксозна двуетажна жилищна сграда с многобройни помещения, панорамна тераса и басейн. Дворецът е построен в края на I век от виден тракийски аристократ.

Във вилата е открита най-голямата като количество и разнообразие мозаечна находка в България. Армира е забележителна със своята планова схема, пищна мраморна украса и оригинални подови мозайки, които я определят като уникален образец на римската провинциална архитектура и изкуство на Балканите, със световна значимост. Тя е един от най-ранните и най-точно датирани вилни комплекси от римско време, проучени до момента.

Днес известните мраморни мозайки и находки от вилата могат да бъдат видяни освен в самият дворец, и в Националния исторически музей и Археологическия музей на БАН в град София, а копия на мраморната украса в Регионалния исторически музей в град Кърджали.

Вила „Армира” е отворена за посещения всеки делничен ден от 9 до 17 ч. през цялата година. Има възможност за екскурзовод, който да покаже целият комплекс и да разкаже историята на вилата на желаещите туристи. 

До римския дворец се достига като от кв. Лъджа се продължава по пътя за село Свирачи. От дясната страна има отбивка от 0.5 км, която води до обекта.

През 2009 г. "Армира" е наградена със златен медал за успешна туристическа дестинация от Държавната агенция по туризъм. 

Гостите и желаещите да посетят вилата, могат да се настанят и отседнат в хотели или къщи за гости в Ивайловград.

Източници: vilaarmira.com, journey.bg
Снимки: vilaarmira.com, интернетГрадска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата