Карта
Бележник ()

Побитите камъни

Българските забележителности
Местонахождение:  област Варна, с. Баново

Побитите камъни са скални образувания, разположени на 18 км от Варна. Намират се от двете страни на пътя за Варна - София, около селата Слънчево, Баново и Страшимирово, и Девня.

Геоложкият феномен Побити камъни, който е на повече от 50 млн години, заема площ около 70 кв. км.

Стотиците варовиково-пясъчни образувания, някои от които достигат височина 11 м и диаметър 3 м, са разпределени в 14 малки и по-големи групи.

Най-голямата от тях е Дикилиташката (Централна) група, която заема ивица с дължина 810 м и широчина 115 м покрай пътя E-70.
Тъй като шосето е част от европейската пътна мрежа, природният феномен Побити камъни добива все по-голяма популярност като туристическа атракция с международна слава.

Вътрешните земни сили, вятърът и валежите са придали на някои от каменните колони фантастични форми. Една част са изцяло кухи във вътрешността си в резултат на ерозионните процеси, запълнени са с пясък и са с високо карбонатно съдържание.

И макар местността Побити камъни да наподобява пустиня, тя е дом на многобройни редки представители на растителния и животинския свят.
Освен 114-те вида птици и няколкото вида животни, тук е местообитанието на  4 световно застрашени, 2 застрашени и 8 защитени вида растения в България.

Това е една от причините през 1937 г. природният феномен Побити камъни да стане първата официално обявена и защитена от държавата природна забележителност в България.

Доста хипотези и теории има около възникването и формирането на Побитите камъни край Варна.

През 1855 год. Английския геолог Сират ги изследва и прави първата гравюра.

Преди това кореспондента към армията на руския генерал Дибич - Виктор Тепляков, прави своето описание и опит да разгадае произходът им през 1828-1828 г..

Малко по-късно по Побитите камъни работи англичанинът Уилям Хамилтън през 1854г.

След него геолозите Георги Златарски и Франц Тоула, както и проф. Бакалов.

Според една от най-новите теории за Побитите камъни, те се смятат за микробиално-карбонатни колони, които са възникнали на дъното на древно море.

Източник: www.bg.wikipedia.org
Снимки: InternetГрадска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата