Национален парк "Пирин"

Българските забележителности
Местонахождение:  област Благоевград

Национален парк "Пирин" обхваща по-голямата част от Пирин планина, намираща се в Югозападна България. Паркът граничи със седем общини на територията на област Благоевград - Гоце Делчев, Банско, Разлог, Симитли, Кресна, Струмяни и Сандански.

Национален парк "Пирин" е създаден през 1962 година и обхваща над 42 000 хектара вековни гори, удивителни върхове-гиганти, изумрудени езера, красиви еделвайси и бистри реки, които представляват естествен пейзаж и среда за обитаване от редица животни като диви кози, сърни, мечки, диви котки, вълци и др.

Поради своя уникален природен комплекс от 1983 г. Национален парк "Пирин" e обект на Световното наследство според Конвенцията за природното и културното наследство на ЮНЕСКО.

Паркът е разделен на няколко зони с различен режим. Зоните са:

Територии със строг режим - това са териториите, заети от резервати. Те представляват над 15% от цялата територия на националния парк.

Резерватът "Баюви дупки - Джинджирица" е един от най-старите резервати в България. Обявен е през 1934 г. с цел да се опазят естествените реликтни гори от бяла и черна мура и голямото разнообразие от растителни и животински видове. През 1977 г. е обявен за биосферен резерват по програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Резерватът "Юлен" е обявен през 1994 г. Той крие изключително разнообразие на горски, субалпийски и алпийски екосистеми, и красотата на всички форми на алпийския релеф.

Територии с временен статут на защита. Тези територии са около 3% от площта на парка.

В останалите територии, които са близо 82% от цялата площ, е разрешена човешка намеса. В тях влизат територии с туристически и защитни функции. Разделени са на няколко паркови района: Вихрен, Безбог, Баюви дупки, Каменица, Синаница и Трите реки.

"Вихрен" е парковият район с най-развитата туристическа мрежа. Това се дължи на непосредствената близост на ски курортът Банско. Градът е със силно развит туризъм, което допълнително допринася за броя на посетителите в този район. Основните туристически забележителности са реките Демяница и Бъндерица, езерата Василашки, Типицки, Дългото, Рибното, както и различни скални порти.

Тук се намира една от най-големите природни забележителност на националния парк - Байкушевата мура (от вида Черна мура), която със своята възраст от над 1300 години е едно от най-старите дървета в България.

В границите на района се намира и връх Вихрен, който е най-високият връх в Пирин планина - 2915 метра. Върхът привлича множество туристи и алпинисти.

Парков район "Безбог" включва част от резервата "Юлен". Информационният център на района се намира в село Добринище, където важни туристически обекти са църквата "Св. Св. Петър и Павел" (1835 г.) и добринишките минерални извори.

До хижа "Безбог" може да се стигне посредством седалков лифт, чийто изходен пункт е Добринище.

На територията на природен район "Трите реки" се намират една от най-посещаваните и красиви в архитектурно решение и ландшафтно разположение хижи в парка - х. "Пирин", и кът за отдих "Горски рай", който предлага добри условия за посетителите.

Тръгвайки по природен район "Каменица", туристите могат да видят едни от най-високите пирински била с надморска височина над 2500 м. Над всички се откроява връх Каменица - 2822 м. На територията на парковия район се намират красивите езера - Спанополски, Башлийски, Чаирски, Мозговишки, Тевно езеро, Кукленско езеро.

В Национален парк "Пирин" има 13 туристически маршрута, 8 хижи, 4 заслона и 1 къмпинг. Паркът е чудесно място за почивка, разходка в планината и практикуване на зимни спортове.

Източници: http://pirin.bg/ http://bg.wikipedia.org
Снимки: МирелаГрадска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата