Гложенският манастир

Българските забележителности
Местонахождение:  област Ловеч, с. Гложене

Гложенският манастир е разположен в близост до с. Гложене, община Тетевен, област Ловеч

Един от най-интересните и живописно разположените манастири е Гложенският "Свети Великомъченик Георги Победоносец". Той е разположен на източния склон на планинския рид Лисец, под връх Камен Лисец в Стара планина. Отстои  на около 60 км от областният град Ловеч, на около 15 км от Тетевен и на 15 км от град Ябланица. Главен път София-Варна се намира на около 10 км от манастира, а столицата София се намира на около 110 км.

Поради своето местоположение на 870 м надморска височина, от манастира се разкрива невероятна гледка към Стара планина, както и към целия район. При ясно време се виждат дори река Дунав и Беломорието. Именно поради недостъпността си, манастирът е единственият, който никога не е бил опожаряван по време на Турското робство.

История:


Според легендата е основан през XIII в. от киевския княз Глож по време на Второто Българско царство. През годините на Турското владичество, тук са се криели редица бележити революционери като Стефан Караджа, Ангел Кънчев, Никола Обретенов. Тук се е криел и Апостолът на свободата – Васил Левски, чието скривалище все още се пази.  В близост до манастира в с. Голям извор е създаден и първият революционен комитет.

Освен Левски, с манастира е свързан и Васил Друмев – изтъкнал Български книжовник, който бил осъден на доживотно заточение тук. Днес, неговата килия е реставрирана и превърната в малък музей.

В манастира има копие на прочутата чудотворна икона на Св. Георги, която била донесена от княз Глож от Киевско-Печорската Лавра, а сега се съхранява в Ловчанската митрополия. 

Гложенският манастир днес е действащ мъжки манастир, обявен за паметник на културата.

Възможности за почивка:

Манастирът предлага нощувки -  капацитетът е от около 20 легла, а манастирската магерница, пригодена днес като ресторант, има разнообразно меню.

В село Гложене се намират няколко малки семейни хотели и къщи за гости, които предлагат чудесни условия за почивка.

Транспорт: 

До манастира може да се достигне по следните начини: с кола или автобус до с. Гложене и пеша за около един час по стръмна и живописна пътека. Друг вариант е да се достигне с кола, като от магисталния път София-Варна се минава през град Ябланица и след това се отбива към село Малък Извор, което е отдалечено на около 5 км от манастира. От там се продължава по тесен, но хубав и асфалтиран път до самата обител. Точно пред манастира има разположени два паркинга.

Източници: pravoslavieto.com, bulgariamonasteries.com и glojenebg.com
Снимки: glojenebg.comГрадска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата