Природен парк "Русенски Лом"

Българските забележителности
Местонахождение:  област Русе

Природен парк "Русенски Лом" е един от десетте природни парка на България. Разположен е на около 20 км южно от град Русепо каньоновидната долина на река Русенски Лом - последният десен приток на река Дунав. 

Регионът получава статут на защитена местност през 1970 г. Общата му територия е 3408 декара. Паркът носи името на река Русенски Лом. 

Водите на река Русенски Лом дълги години са оформяли силуета на региона и са създали благоприятни условия за развитието на множество растителни и животински видове.

Природният парк е странна смесица от пещери и скални образувания, исторически паметници и зони с богато видово разнообразие.

Разнообразието на природния свят в парка се дължи на специфичния климат на района. За зимата са характерни сравнително ниски температури, а пролетта настъпва по-късно, отколкото в други райони на страната. Лятото е много горещо, а есента доста по-топла от пролетта.

В същия регион са направени и разнообразни археологически открития. Намерени са останки от Античността, както и от тракийския период.

Според археолозите земите на природния парк стават част от Римската империя през І в.пр.н.е. Римски и византийски войски са строили крепости, които да отбраняват североизточните граници на империята. От този период са и откритите останки от три крепости.

Когато прабългарите отвоюват териториите на днешния природен парк, те също изграждат укрепления за отбрана срещу набезите на Византия.

Народният парк е разделен на основни функционални зони, съобразени с целите и особеностите им:

1. Зоната за масов отдих обхваща долината на р. Малки Лом и прилежащите й горски масиви. В този район посетителите могат да се насладят на разнообразни условия за почивка. Красотата на природата, съчетана с подходящите климатични условия създават предпоставка за едно приятно и незабравимо преживяване. Разработени са маршрути за пешеходен туризъм, велокрос, еко-образователни пътеки и места за наблюдение на птици и диви бозайници. За туристите, търсещи екстремни преживявания паркът предлага спускания с кану, преходи на коне и велосипеди, скално катерене. Осигурени са водачи за групи пещерняци. Разработват се нови маршрути за екстремен велокрос, ски бягане и скално катерене.

2. В историческата зона на "Русенски Лом" се намират Ивановските скални църкви и средновековната крепост Червен.

Крепостта Червен е изградена през VI в. от византийския император Юстиниан, но скоро след това е завладяна от настанилите се по тези земи българи. През следващите векове около крепостта се оформя град. Днес останките са много добре запазени и са атрактивна туристическа дестинация.

Археологическият резерват Ивановски скални църкви се намира в границите на природния парк. Църквите в комплекса са издълбани на различна височина в скалата и са свързани чрез система от стълби.

В границите на природния парк има над 30 църкви.

Единственият действащ скален манастир "Свети Димитър Бaсарбовски" също е част от парка.

3. Зоната със специален режим е създадена специално за запазването на местообитанията на редки животински видове и ценните за науката и практиката растителни съобщества.

Източник: www.bulgariainside.com, www.bgglobe.net

Снимки: интернетГрадска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата