Карта
Бележник ()

Дряновски манастир "Св. Архангел Михаил"

Българските забележителности
Местонахождение:  област Габрово, гр. Дряново

Дряновският манастир, е кътче от природата на България с богато разнообразие на отвесни скални венци, пещери, уникални релефни форми, растителен и животински свят.

местоположение

Намира се на 5 км. югозападно от гр. Дряново сред живописното ждрело на Дряновска река и река Андъка.

Манастирът е разположен на прекрасно място. От него се откриват гледки на лъкатушещите плитки планински реки, обраслите с гора стръмни склонове и обграденият от варикови скали пролом.

история

altПриказната манастирска клисура има древна история. Първите хора я заселват през ранните праисторически епохи. Най-старо е поселението на първобитния човек в пещера "Бачо Киро", което датира от средния и късния период на старокаменната епоха /100 000 – 10 000 г.пр.н.е./. 
Поселищните и културни традиции продължават да се развиват в медно-каменната и бронзовата епохи. От началото на старо желязната епоха до Античноста местните жители са траки, които остават в покрайнините на известните тракийски държавни обединения и имат значително по-бедна култура от сънародниците си.

През вековете Дряновският манастир е средище на българската просвета и култура. Манастирът играе основна роля в подготовката на Априлското въстание в Първи Търновски окръг, там са струпани запаси от храни и оръжие. На 29 април 1876 год. в Дряновския манастир влиза четата на поп Харитон - първият бунтовнически отряд в Търновски окръг и Северна България. Обградени от турците водят 9–дневна битка и повечето загиват за свободата на България. Разрушения и опожарен манастир е възстановен частично и на 3 април 1877 год. храмът е тържествено осветен.

Благодарните потомци вдигат паметник – костница през 1897 год на загиналите въстанници. Съвременният манастир е една от 10-те най-почитани светини на Българската православна църква, национален исторически паметник и предпочитан туристически обект.

туризъм

altПещера “Бачо Киро”

Намира се в района на Дряновския манастир, в живописните каньони на р. Андъка и р. Дряновска. Отстои на 300 м от манастира “Св. Арахангел Михаил” в отвесна варовикова скала, висока 25 м на 335 м н.в. Ефектното осветление предлага на посетителите възможност да видят причудливите образувания на природата, получили наименованията: "Дъждовна зала с Каменното цвете", "Тополките", "Езерото на щастието", "Концертна зала", "Медузите", ''Мечата пързалка", "Меча поляна", "Самотен сталактон", "Зала на Поп Харитон" и много други.

Пещера “Бачо Киро” е археологически обект от национално значение. Там са намерени останки от първобитни хора, живели в пещерата. Пещерата се стопанисва от първото си благоустрояване 1938 год. (първата благоустроена пещера в България) до сега от Туристическо дружество “Бачо Киро” гр. Дряново и от тогава непрекъснато е обект на посещение.

За посетителите са оформени два маршрута, къс (25 мин.) и дълъг (60 мин.).

Дряновска екопътека

Изградена през 2000г. в каньона на р. Андъка в района на Дряновския манастир. Състои се от четири дървени мостчета и 6 стълби с различна височина, даващи възможност да се посетят части на каньона и посетителят да се докосне до девствената природа. Кръговият маршрут с трите обзорни площадки на скалата “Боруна” разкрива невероятната панорама на Дряновския манастир и богатството на растителните видове. Пътеката е от втора степен по трудност. Времетраенето на разходката трае около 2 часа.

Екопътека “Via Ferrata”

Изградена през 2003г. в района на Дряновския манастир. Пътеката се вие от Дряновския манастир (по стълбите към ЖП линията) до руините на крепостта “Градът” и скалата “Чуката” до Дряновски манастир. Маршрута е маркиран с блажна боя и табелки от първа степен на трудност. Екопътеката преминава край реката и разкрива красива панорама към каньона на Дряновския манастир към гр. Дряново.
На платото “Стринава” посетителят се среща със средновековната история на България в руините на крепостта “Градът”. Сред богатство от растителни видове не са изненадващи срещите с диви зайци, сърни и елени. Времетраенето на разходката е около 3 часа.

Настаняване

В Дряновския манастир се предлага настаняване в уютни стаи с две и три легла. В непосредствена близост до Светата обител има и няколко заведения с добра храна.

До манастира се стига лесно кола по главния път от Велико Търново за Габрово. На около 2 км. след гр. Дряново се намира кратката отбивка за манастира.

 

Използвани източници:  www.dryanovo.bg/   http://commons.wikimedia.org/Градска градина "Алжир"

Градска градина "Алжир" се намира в кв. "Банишора" от двете страни на бул. Христо Ботев, между ул. "Софроний Врачански" и ул. "Братя Миладинови".

Виж на картата

яз. Жребчево

Язовир Жребчево е четвъртият по големина язовир в България, разположен в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец, от община Нова Загора.

Виж на картата

Патриаршески манастир "Света Троица"

На 6 км северно от гр. Велико Търново се намира манастирът известен още като Асенов и Шишманов. Възникнал е през XI в., около 1070 г. Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради.

Биосферен резерват Чупрене

Резерватът е един от най-големите биосферни резервати в България, създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Виж на картата

Водопад "Сини вир"

"Сини вир" е името на малък водопад, намиращ се на Медвенската река в близост до с. Медвен.

Виж на картата

Залив и резерват Болата

Болата е малък, красив залив и резерват на българското Черноморие. Намира се от северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от с. Българево, около 13 км от гр. Каварна в къщата посока, и приблизително на 74 км североизточно от гр. Варна.

Виж на картата

Пещера Водните дупки

Пещерата Водните дупки се намира в община Априлци, в пределите на Национален парк "Централен Балкан", на северния склон на масива на връх Ботев.

Виж на картата

Алботински скален манастир

А̀лботинският манастир е недействащ средновековен скален манастир, част от Видинска епархия.

Виж на картата

Узана - географският център на България

Узана - сърцето на Балкана. В своята прегръдка планината е съхранила това необикновено място, където можете пълноценно да се заредите със сила и с часове да се любувате на нейното величие и красота. Далеч от шума и суетата тук ще намерите щедро изобилие от багри, спокойствие и мир, ще зарадвате сърцето си с мелодията на птичите песни, с горския дъх и шепота на диви треви…

Червеница - геоложкият феномен над с.Кунино

Природният феномен Червеница е монолитен скален блок, издигащ се на повече от 150 м над речната тераса на р. Искър при с. Кунино. Разположен е на около 46 км източно от гр. Враца и приблизително 120 км североизточно от гр. София.

Виж на картата

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в Стара планина, в долината на река Дългоделска Огоста. Той е действащ и се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

Виж на картата

Музей на солта

Единственият по рода си музей в Източна Европа, посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода, гр. Поморие

Виж на картата

Резерват Тауклиман

Природният резерват Тауклиман е типично свлачище с дължина около 4 км, оформено между ръба на Добруджанското плато и морския бряг.

Базилика "Света София" - гр. София

Раннохристиянската базилика "Света София" е действащ православен храм в центъра на град София. Църквата е построена вероятно в началото на VIв. върху останките от раннохристиянски гробници от II - IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Разположена е сред некропола на антична Сердика.

Виж на картата

Средновековна крепост "Моняк"

Крепост "Моняк" е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите край село Широко поле, област Кърджали

Виж на картата

Вакарелски манастир "Св. Петка"

Вакарелският манастир "Света Петка" е основан през ХХ в., а сега е периодично действащ. Функционирал е като женски манастир.

Виж на картата

Пещера "Утробата"

Уникален храм от времето на траките край село Ненково, област Кърджали

Виж на картата

Скален комплекс "Глухите камъни"

Мегалитният комплекс Глухите камъни е едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети.

Виж на картата

Крепост Кривус

Средновековна крепост, разположена върху живописна скала над река Арда край село Башево, област Кърджали

Виж на картата

Лъджански манастир "Св. св. Константин и Елена"

Лъджанският или Ивайловградският манастир "Св. св. Константин и Елена" е разположен близо до ивайловградския квартал Лъджа

Виж на картата