Нова тенденция на пазара: Българи проявяват все по-голям интерес към покупката на морски ваканционни имоти

Новини от Мирела

Българите се оказаха най-активните купувачи на ваканционни апартаменти това лято.
По информация на брокерите от морските ни офиси в Слънчев бряг, Созопол и Приморско, тази година родните купувачи започват да изместват по активност традиционните за ваканционния пазар на имоти руски купувачи.

През м. юни и юли многократно са се увеличили запитванията от българи за закупуване на ваканционни имоти, като най-голям интерес предизвикват апартаменти на цена около 25 000 - 30 000 евро.
Реализираните от нас сделки с български купувачи през м. май, юни и юли бележат ръст с над 50% в сравнение със същия период на миналата година, когато основния интерес беше от руснаците.

Причините за това са няколко.
На първо място клиентите ни споделят намеренията си да вложат в разумна инвестиция спестяванията си, които до сега са държали в банка.
Цените на ваканционните апартаменти по Южното черноморие в момента дават възможност наистина за изгодна инвестиция във втори дом.

От края на миналогодишния активен летен сезон отчитаме сериозен ръст при предлагането на ваканционни имоти от вторичния пазар. Основните ни продавачи са британски и руски граждани, които са склонни да обявят имотите си на доста разумни цени.
Предлаганите апартаменти са с разрешение за ползване, изцяло завършени, с ново обзавеждане, в комплекси с контролиран достъп и целогодишна поддръжка.

Среден клас апартамент в комплекс с басейн, ресторант и гледка към морето върви за около 600 евро на кв.м., като в цената се включва и цялостно обзавеждане. 

По информация на наши български клиенти, работещи в Испания, нивото на предлаганите имоти в комплексите в к.к. Слънчев бряг, Свети Влас, Созопол не се различава от това на Испанската ривиера, само цените са многократно по-ниски - според тях инвестицията в морски апартамент в България, в момента си заслужава.

И наистина за около 30 000 евро в момента трудно може да бъде направена по добра инвестиция на Софийския или Варненския пазар на имоти. Градските имоти на тази цена са обикновено панелно строителство с нужда от ремонт и цялостна подмяна на обзавеждането, а обзаведено студио в к.к. Слънчев бряг все още може да се намери за около 20 000 евро.

Политическата обстановка в Русия определено се отразява както на активността на летния сезон в морските ни курорти, така и на активността на руските купувачи.
Дългогодишни наши клиенти от Руската федерация споделят за активни мерки на руското правителство да пренасочи инвестициите на руските граждани към Крим.

И не на последно място, сделките с ваканционни имоти обичайно се извършват без комисиона за купувачите. 

Ще продължаваме да следим активността на пазара на ваканционни имоти и да ви информираме за наблюденията ни. Нашите очаквания са интересът да продължи, и с настъпването на зимния сезон да обхване пазара на зимни ваканционни имоти основно в Банско, Боровец и Пампорово.

МИРЕЛА
Снимки: база данни Plan.bg

Вижте 10- те най-добри ваканционни имоти, според класацията на МИРЕЛА

(09.08.2014)