Как ще се отразят последните събития в банковата ни система на пазара на недвижими имоти в страната

Новини от Мирела


Във вчерашния петъчен ден рязко намаляха телефонните обаждания и посещения от клиенти в Софийските ни офиси. Традиционно петък е денят от седмицата с по-слаба активност, но явно и осезаемо, случващото се с Първа инвестиционна банка разтревожи потенциалните ни клиенти.

Колегите от гр. Варна не споделят напълно тези наблюдения. Във Варна явно справянето с последствията от наводненията заемат по-централно място в обществените нагласи.

Морските ни офиси по Южното Черноморие от началото на сезона отчитат засилено търсене на имоти от традиционните за този пазар руски клиенти и там събитията в ПИБ не оказаха никакво влияние. Някои от колегите, улисани в работа, дори не бяха разбрали за ситуацията в София.

В София, някой от брокерите ни трябваше са финализират разплащанията по сделките с клиентите си именно в тази банка, но бяха успяли да се справят с положението. Вярно е, че това им отне почти половин ден чакане на опашките, но сделки бяха приключени успешно.
Някой от клиентите ни заявиха, че предпочитат да заплатят към МИРЕЛА стойността на предоставените услуги в брой, тъй като се опасяваха, че разплащанията по банков път от сметките им в ПИБ ще бъдат затруднени.

Изключително сериозно звучи изнесената от банката официална статистика, че само за един ден вложителите са изтеглили над 800 000 000 лева. Тази сума за нашите условия звучи колосално и възниква въпросът - къде ще отидат тези пари?

Ще продължаваме да следим събитията, за да потърсим отговор на този въпрос.

МИРЕЛА

(28.06.2014)