ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

м. Кръстова вада

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - кв. Кръстова вада

Местност "Кръстова вада" се намира в южната част на София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Разположен е от двете страни на бул. „Черни Връх” като на север граничи с ул. “Сребърна”,  на запад с ул. “Луй Айер” и „Околовръстното шосе” и на юг с двата административни района – “Триадица” и “Лозенец”.

АРХИТЕКТУРА

„Кръстова вада” постепенно се оформя като предпочитан район за изграждане на еднофамилни къщи, затворени комплекси и отчасти промишлено и бизнес строителство.

Преобладаващите сгради са нови къщи. В квартала има няколко новопостроени жилищни комплекси с къщи и по-големи жилищни сгради. Старата промишлена зона се простира по протежение на бул. “Черни връх”, ул. “Филип Кутев” и ул. “Сребърна”. В района има и много стари полу-масивни и масивни къщи, строени предимно около  50-те и 60-те години на миналия век.

В последните години има засилен инвеститорски интерес към изграждане на луксозни затворени комплекси с контролиран достъп и комфортна жилищна среда. Строят се и много къщи с относително големи застроени площи и добре оформени дворни места.

В близките няколко години транспортната инфраструктура ще се подобри значително със строителството на бул. “Тодор Каблешков” от кв. “Гоце Делчев” към кв. „Витоша”. Предстои разширяване на бул. “Черни връх” от западната му част, както и изграждане на пътен възел "Детелина" на пресечката с „Околовръстното шосе”.

Основните проблеми в квартала се изразяват в почти пълната липса на битова канализация, лошото състояние на пътните настилки, недостатъчно са търговските обекти.

ОБРАЗОВАНИЕ И АДМИНИСТРАЦИЯ

В района се намира ЧОУ “Д-р Петър Берон на бул.”Черни връх” 67, както и две районии полицейски управления 4-то РПУ на ул. "Крум Попов" № 5 и 6-то РПУ на бул. "Братя Бъкстон" № 5.

ТРАНСПОРТ


Транспортните връзки с центъра и останалите квартали са много добри:

  • Трамваи - № 2 и 14;
  • Автобуси - № 88, 120, 64;
  • Маршрутни линии към центъра, кв. Драгалевци и по-отдалечените квартали.

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: