ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Манастирски ливади - Запад

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - кв. Манастирски ливади

Квартал "Манастирски ливади" е един от най-перспективните квартали на столицата. Безспорно предимство на района е бързата връзка с центъра на Столицата посредством бул. България, както и спокойствието и чистия въздух на Витоша.

Местоположение

„Манастирски ливади - Запад" е разположен в южната част на София, като граничи на север с ул. "Тодор Каблешков", на запад с бул. "Братя Бъкстон" на изток с бул. "България", а на юг с Околовръстния път.

Строителство и комуникации

Кварталът е застроен с еднофамилни къщи със собствени дворове, нови жилищни кооперации и луксозни комплекси от затворен тип с ограничен достъп. Тук се намират някои от най-модерните бизнес сгради в Столицата като „Bellissimo”, „Astra” и „Мишел”.

Кварталът все още няма добре изградена инфраструктура, но се очаква сериозните инвеститори и строителни фирми, които строят в района, съвместно със Столична община да разрешат този проблем.
Почти всички сгради и кооперации в квартала са централно газифицирани.

Връзката с Центъра на Столицата се осъществява посредством една от най-големите пътни артерии - бул. България, а с източните и западните райони посредством околовръстният път.

Образование, икономика и администрация


В близост до кв. „Манастирски ливади-запад” сe намира хипермаркет „Billa” - на кръстовището на бул. „България” и ул. „Тодор Каблешков”, както и пазар „Борово”.

В района са разположени още търговски център „ Friends” и Boyana Auto – официален представител на „Opel” за България.

Там е и Многопрофилна болница за активно лечение „Света София”. Вече са построени и първите частни детски градини в квартала. Най-близкото училище в района пък е 5 СОУ Иван Вазов в кв. Павлово.

Транспорт

  • Обособеното трасе на тролей 7 между „Манастирски ливади” и „Лозенец”;
  • Трамвай (ТМ) - № 7, по бул. „България”;
  • Тролейбус (ТЛ) - № 2, по бул. „Братя Бъкстон”и № 9, по ул „ Стефан Тошев”
  • Автобуси (А) - № 63 и № 64 по бул. „България”; и № 111 по Околоврътен път

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: