ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Приморско

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - гр. Приморско

Град Приморско е климатичен курорт и център на туризъм.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Намира се на 6 км северно от Китен, на 52 км южно от Бургас и на 440 км югоизточно от София. Разположен е на носа, вдаден между залива Стамополо и Дяволския залив.

ИСТОРИЯ

Старото село, изградено на това място в миналото, се е наричало Ченгер, по-късно Кюприя.

ПРИРОДНИ РЕСУРСИ


Приморско се характеризира с неповторимо съчетание на хълмист и нископланински релеф, разчленен от живописните речни долини и разнообразни брегови форми. Общата площ на плажовете възлиза на около 1 кв. км ., от които половината са защитени дюни. В непосредствена близост са разположени природния резерват “Ропотамо” - защитените територии “Аркутино”, “Водни лилии”, “Морски пелин”, блатото “Стамопуло”. През околностите на града минават реките Ропотамо и Дяволска. Дяволска река получава водите си от Дяволското блато, чието ниво е под морското равнище. Едноименният залив, който образува реката и блатото, има лиманни белези, тресавища, обрасли с тръстика, папур и саз. Река Ропотамо се образува от сливането на малките рекички Церовска и Росенска. В долното си течение Ропотамо разлива водите си на 30 - 50м. ширина. Районът около устието е природен парк “Ропотамо” със скални феномени “Лъвска глава “ и “Змейова къща”, а в продължение на 6 км. от него реката е плавателна.
В Приморско се намира забележителният маслен нос с фантастичните лъжефиорди.

КЛИМАТ

Преходен микроклимат от умерен към субтропичен - мек, сух, с минимални валежи през лятото. Средната температура през юли е 27С, но често достига 30C - 33С . Преобладаващо слънчево е времето в периода от април до октомври. Продължителност на деня е 13-15 часа. Слънцето е активно 8-11 часа на ден.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Забележителностите в околноста са много и разнообразни. В близост се намира защитения резерват Ропотамо през, който минава река Ропотамо, чието устие се влива в Черно море. В самия резерват се намират едни от най-големите забележителности в околността; това са  “Лъвска глава”, “Весела скала”, “Водни лилии”. Резерват Ропотамо е богат на растителни видове и животни защитени от закона. В околноста на Приморско се намира древно тракийско селище Урдовиза, старата римска крепост “Калето”. Други забележителности са  Дяволска Река, Дяволското плато и защитените от закона пясачни дюни.

Възникване на Приморско


 През 3-ти януари 1879г.заедно с хилядите бежанци, една група от четири биволски впряга, се насочили към селата с. Ясна поляна и с. Веселие. След като презимували в къщата на Димитър Каражекоуглу, на 15-ти май същата година четирите впряга тръгнали на изток в неизвесна посока и още вечерта на сащия ден пристигнали в непознато и диво място. Това било полуостров обрасъл с дъбова гора. На една гола поляна, която се намирала на югозападната част на полуострова, те си направили по една колиба от колове и пръти. От тази дата 15-ти май 1879г. било сложено началото на ново селище, което нарекли Кюприя. На турски Кюприя означава 'мост'. Кръстили го така защото полуострова навлизал почти два километра в морето и според тях това било най-подходящото име. След като селото било водоснабдено, пристапили към построяването на Общински дом / мястото на днешното кметство/. Това било едноетажна тухлена сграда на 4-5 стъпала над земята ,в която се влизало през тесен южен коридор.  Другото важно мероприятие, което общината не закъсняла да осъществи, било построяването на солиден дървен мост над Дяволската река /на мястото на днешния висящ мост/. При същетвуващите по онова време колибарски условия и примитивни форми на производсво, общината решила да осъществи една от най-близките си и неотложни задачи - построяването на масивна училищна сграда. При обявяването на Балканската война 1912г. новосъздаденото училище се преварнало в казарма. Това продължило шест години поради последвалите Междусъюзническа /1913г./ и Общоевропейска /1915г./ войни. Като крайбрежно селище жителите на с. Кюприя твърде от рано разбрали значението на едно пристанище за бъдещото развитие на селото. Решението за строежа на пристанището било сложено за разглеждане от общинския съвет на 11-ти юни 1926г. С дата 23-ти октомври 1926 общината внесла сумата от 416000 лева. През 1929г. Министерството започнало изграждането на вълноломна насипна стена, която навлизала 40-50 метра на вътре в морето и висока над морското равнище. Зимата след построяването на вълноломната стена, тя била съборена от зимните морски стихии. Пристанището в днешния му вид било започнато през 1931г. и завършено през 1939г. След 9-ти септември 1944г. селото е електрифицирано, асфалтирано с широки и прави улици. Следващия прелом в историята на селото е обявяването за град през 1981г. но поради малкото население то все още било отбелязвано за село по картите на България, но след повторното преброяване през 1985г. града е отбелязан и на картите

Сайтове за Приморско: http://www.primorskobg.com/ 
Снимки: http://www.panoramio.com, Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: