ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Поморие

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - гр. Поморие

Поморие – това е райско кътче на черноморското крайбрежие, обединяващо в себе си романтика и уют, присъщи само на малките градове .

Курортът Поморие


Курортът Поморие притежава уникална природна даденост, което го прави привлекателен обект за целогодишен отдих и лечение – магнит за туристи от много страни. Благоприятните природни условия са допринесли Поморие да стане носител на “Син флаг” и обезпечават дългото време за отдих – от май до октомври.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ


Град Поморие (около 14 500 жители ) е разположен на тесен скалист полуостров, вдаден 3,5 км в Черно море, на 20 км от Бургас и на 18 км от Сл. Бряг. Градът е основан през IV в. пр. н. е. край соленото езеро наричано още от древните траки “свещено” заради лечебните му свойства.

КЛИМАТ


Климатичните условия са изключително благоприятни: продължително слънцегреене, до 2360 ч. годишно, средната юлска температура на въздуха и водата е 23,6°С. Последователно редуващите се ветрове (бризи) от морето към сушата и от сушата към морето ритмично освежават въздуха. Атмосферното налягане е 76 мм живачен стълб. Сутрин, преди изгрев слънце въздухът е богат на озон и отрицателни йони, на ултравиолетови лъчи и йод, отделен в газообразно състояние от морските водорасли. Поради бавното изстиване на морската вода есента е топла и продължителна. Средната есенна температура е 20,5°С. 
Снеговалежите са минимални, като снегът се задържа не повече от 5 -7 дни. От средата на октомври до началото на март морето затопля въздуха. Средната температура през пролетта е 14°С. 
Тези климатични показатели позволят използването на курорта от ранна пролет до късна есен за слънцелечение и морелечение.

ПРИРОДНИ РЕСУРСИ


Град Поморие се счита за най-големият калолечебен курорт в България. Едно от най-големите предимства на курортното градче е наличието на особено ценното калолечебно езеро – лагуна и солница за добив на морска сол и лечебният препарат луга, който се получава при този добив. Категорично е доказано, че по качества поморийската лиманна лечебна кал, добивана от соленото езеро, се нарежда между най-добрите в света. В модерната санаториална база с успех целогодишно се лекуват заболявания на опорно - двигателния апарат; гинекологични, хирургически и травматични, кожни, периферни нервни, неспецифични заболявания на дихателните органи, сърдечно-съдови, чернодробни и др.
Самата минерална вода е рядко срещана като вид и има ниска минерализация, която я прави полезна за цялостно укрепване на организма.

МОРЕ И ПЯСЪК ...


В курорта Поморие морският бряг е нисък, песъчлив, с напълно открит хоризонт на изток и запад, защитен на север от Ст. Планина. Плажната ивица с площ от 18 700 кв. м, дълга около 7 км. и с богат на желязо пясък, опасва Поморийския залив. Тук понятието "далеч от плажа и морето" не съществува, защото те са част от жизнената, градска среда, което и придава изключителна атрактивност. 
Вълноломите извън плувните зони отклоняват студените течения. 
Плиткото и равно крайбрежно морско дъно, със слаб наклон, без рифове и студени морски течения е безопасно за къпане.

ТУРИЗЪМ


На своите многочислени туристи Поморие предлага новопостроени частни квартири, семейни пансиони и хотели 1, 2, 3 категория, с всички удобства за спокоен семеен отдих. Множеството заведения за хранене и допълнителните услуги, отличната квалификация и любезността на обслужващия персонал създават условия туристите да се почувстват като у дома си. "Sunset Resort”, грандхотел "Поморие", „Marina Holiday Club” и „Sunny Bay”, са само едни от многото хотели, които предлагат модерно обзаведени стаи и апартаменти, както и всички удобства за пълна релаксация.

Между новата и старата част на Поморие е разположен Поморийският мъжки манастир „Св. Великомъченик Георги Победоносец” със запазен каменен релеф на Св. Георги . Той е единственият действащ мъжки манастир в Югоизточна България и е забележителен паметник на културата. Построен през 1856 г., но има данни, че на това място е имало параклис още от VII век, който е носел същото име.
Други забележителности са Старите църкви “Преображение Христово” (ХVIII - ХIХ в. с ценен иконостас и икони) и “Успение Богородично” (ХIХ в.), музейна експозиция в дома, където е живял поетът П.К. Яворов и негов паметник при Яворовите скали. Близо до къмпинг “Европа” в местността Кухата могила е открита куполна гробница мавзолей (III-IV в.), изключително интересна с фуниевидната си конструкция.

ТРАНСПОРТ

Удобни транспортни връзки свързват Поморие с други градове и курорти. Аерогарата е само на 8 км. Близостта на Сл. Бряг и областния център Бургас увеличават възможностите за развлечения. Акваторията на Поморийския залив е предпочитана за ветроходни регати, а пристана - от любители рибари.

ИКОНОМИКА


Наред с традиционния поминък на местното население - лозарство, винарство, солодобив и риболов, туризмът и съпътстващите го дейности определят новото лице в икономиката на все по-привлекателния балнеолечебен, морски курорт Поморие.

Източници: http://www.pomorie.com/pomorie/default.php ; http://www.pomonet.bg/pomorie/; http://www.pomorie.net/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: