ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Слънчев бряг

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - к.к. Слънчев бряг

Местоположение

Курортен комплекс Слънчев бряг е разположен в южната част на Черноморското крайбрежие, в просторен и живописен залив с форма на полукръг, отворен на изток.
Плажната му ивица е с дължина осем километра, а на места е широка повече от 100м.
Северната част на курорта достига до най-източните възвишения на Старопланинския масив. Това създава великолепна комбинация от морска атмосфера и свеж планински въздух.
В южната му част се намира разположеният на полуостров древен град Несебър – архитектурен и исторически паметник, включен в списъка на Световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.
Слънчев бряг е на 40 км от областния град Бургас, на 30 км от Международното летище „Сарафово” в гр. Бургас, на 434 км от столицата на България – гр. София и на 90 км от „морската” столица – гр. Варна.

Природа, климат и водни ресурси

Слънчев бряг е носител на престижното отличие „Син флаг” – признание за запазена екологично чиста природна среда.
Това е едно от редките места по Черноморието, където все още могат да се видят естествени пясъчни дюни, в които виреят над 16 вида редки растения.
Плажът на курортния комплекс е от ситен жълто-златист пясък, морското дъно е с много лек наклон и е удобно за къпане.
Климатът е морски – мека зима и сухо и горещо лято. Ободряващият планински въздух и морският бриз, освежават сухите и горещи дни и правят нощите приятни и прохладни.
Средната годишна продължителност на слънчевото греене е около 2300 часа, като през юли и август продължителността на деня достига 10,5 – 11 часа.

 

История и култура

Изграждането на курорта започва през 1958 г. Той бързо се сдобива с национална и международна слава. Тук между 1967 г. и 1999 г. се провежда международният фестивал за популярна песен „Златният Орфей”. Всяка година по традиция се организират дни на симфоничната музика, част от международният фолклорен фестивал, модни ревюта и редица плажни състезания.

Туризъм

Слънчев бряг е най-динамично развиващият се курорт по българското Черноморие.
През последните пет години в него са инвестирани над един билион евро, за да се превърне в курорт сравняван с крайбрежията на Южна Франция и Испания.
В момента в Слънчев бряг има над 300 хотела, няколко къмпинга и много места за развлечение. Разнообразието от места за настаняване и хранене е удивително – от по-малки, уютни и спокойни хотели до тънещи в разкош и лукс замъци с добре поддържани паркове и басейни с мини аквапаркове, заведения и магазини; от уединени локали с жива музика до изискани, шикозни ресторанти, модерни барове и дискотеки, в които веселието продължава до зори.
Улиците в комплекса са превърната в пешеходни зони през целия сезон.
Туристите могат да се разходят с автовлакче, велорикша или романтичен файтон. В курорта ще откриете множество магазини, от които да си купите сувенир, дрехи, бижута, хранителни стоки и всичко, от което имате нужда.

Спорт

Всичко, което любителите на водните спортове биха могли да пожелаят – яхта, сърф, водни ски, круизи, пара-планери, гмуркане, джет, водно колело, летене по водата на ”банан” или отпивайки разхлаждащ коктейл в някой от веселите барове - просто няма как да скучаете на плажа!
Ако все пак предпочитате да поиграете тенис, волейбол, боулинг или голф, да пояздите или да отидете на картинг – добре поддържаните спортни съоръжения са на Ваше разположение.

Архитектура и строителство

Пътят Несебър – Елените разделя к.к Слънчев бряг на две оснавни зони- Зона „Изток” и Зона „Запад”.
В източната част на курорта са съсредоточени повечето хотели и почивни бази, строени при създаването му. Всички те са реновирани и предлагат на гостите си съвременни удобства.
Между по-старите сгради в последните години се построиха огромни хотелски комплекси с паркове и басейни, търговски центрове, барове и дискотеки, игрища за мини голф, тенис и др.
Сградите преливат една в друга, като цветна феерия под ярките лъчи на слънцето, което оставя усещането за пълно безгрижие. В същото време всяка от тях носи характерни черти.
Стиловете са най-различни от традиционния несебърски стил, през средиземноморската архитектура до съвременните форми.
В западната част, между пътя Несебър – Елените и главният път Бургас – Варна строителството е предимно от нови сгради – луксозни апартхотели, вилни комплекси и хотели.
Мащабно строителство на големи ваканционни комплекси предлагащи допълнителни услуги, спортни съоръжения и атракциони се очаква в западна посока от Слънчев бряг към селата Тъноково и Кошарица.
Зоната, смятана за слабо атрактивна, заради отдалечеността от морето, в момента се превръща в почти единствена алтернатива за развитие на Слънчев бряг.
На изток е морето, а на север и юг курортът граничи със Свети Влас и Несебър. Търсейки алтернативи на морската почивка инвеститорите залагат на различни забавления като голф, конна езда, аква паркове и база за водни спортове на изкуственото езеро.
Инфраструктурата е развита добре в източната част на курорта, в западната все още има места, на които не е изградена поради непрекъснатото строителство.

Текст: Мирела
Фото: www.panoramio.com, Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: