ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Царево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - гр. Царево

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Град Царево /Василико, Мичурин/ е разположен на малък залив на около 65 км югоизточно от Бургас, на магистралния път Е-87. В акваторията на Царево, на 3 км. северно от града /къмпинг Арапя/, са открити археологически останки от късната античност. През 1967г. той е обявен за климатичен морски курорт с национално значение. Царево разполага с три плажа и с два екзотични къмпинга: Българка и Нестинарка. През него минава и международния път от Бургас- Малко Търново – Лозенград – Истанбул.

ИНФРАСТРУКТУРА

Населени места: Селищната мрежа на общината включва 13 селища, от които два града - гр. Царево и гр. Ахтопол и 11 села - с.Синеморец, с.Резово, с.Варвара, с.Бродилово, с.Българи, с.Кости, с.Кондолово, с.Изгрев, с.Лозенец, с.Велика и с.Фазаново.

ПРОМИШЛЕНОСТ

Икономическият облик на общината се определя от фирма Пасат, чието многообразно производство от стъклопластмаси (яхти, лодки, водни пързалки, шейни, санитарно обурудване и др.) намират пазар по цяла Европа. В гр. Царево е и първото и най-голяма пристанище на юг от гр. Бургас. Най-голямото му предимство е неговата близост до изхода на Босфора, а водата в акваторията е най-чистата по цялото крайбрежие. От 1995 год. пристанището е обявено за международно. Зимите тук са леки и е възможно целогодишно домуване на плавателни съдове. Това са фактори, които правят пристанището в гр.Царево особено предпочитано от яхтсмените.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Многообразието на забележителности от различен характер (природни, исторически, архитектурни и др.) определят Община Царево като една от най-атрактивните общини в Бургаска област. Уникалното съчетание на море, планина и реки, екзотична растителност и многообразие на животински и растителни видове, заедно с традициите и автентичната Странджанска култура и обичаи, предоставят разнообразни възможности за развитие на туризъм - опознавателен, екотуризъм, яхттуризъм, фото и хоби туризъм, ловен туризъм и др.
Eдинствено в полите на Странджа, в с.Българи са запазени корените на уникални езически обичаи, слели се във времето с православните традиции - Нестинарските игри върху огън в чест на Св.Св. Константин и Елена.
Община Царево е богата на паметници на културата, някои от които са с регионално и национално значение - античните Ахтополска стена и Гръцко училище в гр.Ахтопол, църквите Св. Успение Богородично- гр.Царево, Св.Св. Кирил и Методий в с. Кости, Св. Пантелеймон в с. Бродилово, останки от мегалитната култура на траките и др.
На територията на общината се намира най-старият резерват в страната Силкосия - обявен за такъв още през 1933 год. Тук се намира една от седемте влажни зони в страната, което е с континентално значение - комплекса Ропотамо - Велека.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: