ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ахелой

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - гр. Ахелой

Местоположение

Село Ахелой се намира в Югоизточна България, Бургаска област, и е част от община Поморие. Разположено е между к.к. Слънчев бряг и гр. Несебър и гр. Поморие. Разстоянието от селото до Слънчев бряг и Несебър е 7 км, до с. Равда 3 км, а до Поморие 10 км, което облагодетелства туристите на селото за разходки из региона и вълнуващ нощен живот.

География

Ахелой е разположен на брега на големия Бургаски залив. Релефът е предимно равнинен, като на северозапад от селото има лек хълмист терен, известен като местността Стролата /старото име Стрели байр/. През града минава Европейски път E87, свързващ Северна и Южна България край морето. Също край град протича река Ахелой, извираща от Айтоските възвишения и вливаща се в Черно море. Районът е богат на подпочвени води. Изградени са няколко държавни кладенеца за нуждите на Ахелой. В много частни парцели има изградени сондажни кладенци. Основното занимание на местното население е строителство и морски туризъм.


Климат 


Ахелой има свой микроклимат, образуван от равнинния си терен, Стара планина и Черно море. Има много мека зима и хладно лято, което го прави приятно и желано място за живеене и отдих.  

Черно море


Град Ахелой разполага с яхтено пристанище, подходящо за акостиране както на рибарски лодки, така и на ветроходни и моторни яхти. Плажната ивица започваща от къмпинг Ахелой и продължаваща до гр. Поморие /приблизително 10 линейни километра и с ширина от 10 до 20 линейни метра/ е подходяща за слънчеви бани. На летуващите се предлагат водни колела, сърфове, уиндсърфове и моторни джетове . За разлика от силната соленост на световните океани, Черно Море е по слабо солено което благоприятства къпането в водата. Районът е подходящ както за улов на сладководни риби /р. Ахелой/, така и за морски риби /Черно море/. Много запалени рибари, целогодишно хващат риба.

 

Стари имена на Ахелой 

Най-древното познато име е Чим - това е името на древна римска крепост съществувала по времето на Римската империя. Второто име е Чимос - след римляните се заселват гърци, от там произлиза и окончанието - "ос". Чимос е обългарено на Чимово в 1934 година, а в 1960 година името е сменено на съвременното Ахелой. Парадоксално това име, което е заимствано от името на реката, е и най-древното. Произходът му най-вероятно е тракийски. Сред приблизително 240-те думи, които български лингвисти са установили в тракийския език е и "ахел", което означава "вода, воден".

История 


Тук, край река Ахелой на 20 август 917 г. цар Симеон I разбива многохилядна византийска войска, предвождана от Лъв Фока. Византийците акостират на пристанището в гр. Месембрия /сега Несебър/ и поемат на югозапад, където в землището на днешния Ахелой при река Ахелой се провежда една от най-величавите битки на Средновековието, чийто изход определя Българската държава като хегемон не само на Балканите, но и в цяла Югоизточна Европа. Армията на Византия претърпява пълен разгром и оставя хиляди жертви при р. Ахелой византийските летописци пишат, че дори след 40 г. по полето край р. Ахелой се белеели костите на загиналите византийски войници.
Това е най-голямата битка за средновековна Европа. В нея са участвали 60 000 българи срещу 62 000 византийци. На бойното поле намират своята смърт 35 000 българи и 60 000 византийци. Битката е била на път да бъде изгубена, но тогава, противно на всякакви традиции, самият цар влиза в боя и с това повдига бойния дух на българите и довежда битката до успешен край. Византийската войска е обърната в бяг и е преследвана чак до стените на Месембрия, откъдето оцелелите византийци се спасяват, панически товарейки се на военните си кораби на път за Константинопол.

Културни и природни забележителности 


В центъра на Ахелой се намира добре благоустроен красив парк, имащ широколистни и иглолистни дървета. Не на последно място е читалище „Светлина“ със зала за културни дейности. Местната библиотека също е разположена в читалището. Град Ахелой разполага със основно училище на име Христо Ботев.
Започнато е строителство на исторически комплекс "Ахелой-917" в местността Стролата. Ще бъде разположен върху 8 дка. Ще включва стени, бойници и църква.

След голямото заселване през 1923 г. на тракийски бежанци в Ахелой /по това време Чимос/, за празник на града се избира Спасов ден. От тогава и до днес всяка година на този ден се организира панаир.

Туризъм


Поради близкото си разположение до брега на Черно Море и туристически комплекс Слънчев бряг, Ахелой става все по атрактивно място за туризъм. Много от крайбрежните парцели са изкупени от фирми, с цел строителство на жилищни апартаменти и строителство на туристически хотели. В момента има няколко действащи хотели, ресторанти, дневни и нощни барове на територията на селото. Поради стратегическото си разположение и големия поток от автомобили са изградени няколко съвременни бензиностанции осигуряващи комфорта на пътуващите хора.

Източници: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: