ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Сарафово

Вижте къде се намира на картата Имоти в град Бургас - кв. Сарафово

„Сарафово” е курортен квартал в град Бургас, който е разположен на Бургаския залив, в близост до морските курорти  Поморие, Несебър и Слънчев бряг.

Инфраструктура


Квартал „Сарафово”, наричан още Бургаският Бевърли Хилс възниква в периода 1912 – 1922 г. като Поморийска околия и носи името на инж. Сарафов, проектирал отличната инфраструктура на квартала.

Широките прави улици, градински паркове и училище, както и достъп до много добре изградена и поддържана пътна инфраструктура го превръщат в един от най-луксозните квартали на Бургас.

Жилищните сгради в него са както за сезонно обитаване, така и за целогодишно. Около 3000 души живеят в него, сред които са и много чужденци. Кварталът постоянно се разширява по посока Военната станция и Кюшето (бъдещ квартал на Бургас).

Отдих и Туризъм


Търговската мрежа в квартала е много добре развита. Магазини за хранителни стоки, домашни потреби, конфекция, както и 35-те ресторанта и кафенета привличат български и чуждестранни туристи.

Широката плажна ивица, отсъствието на промишлени обекти, финия пясък и дългото  лято превръщат „Сарафово” в благоприятно място за почивка дори до месец октомври, когато водата е още топла и подходяща за къпане.

Само на 3км от „Сарафово” е разположен и природния резерват „Атанасовско езеро”, където живеят над 230 вида висши растения, включени в Червената книга на България и над 316 вида птици. Резерватът е наречен още птичия рай и представлява огромен интерес за изследователи, любители на птици  и фотографи. В околността на Атанасовското езеро се намират и множество блата и канали.

Транспорт


В жилищният комплекс има редовен транспорт както в делниците, така и в почивните дни. Автобусна линия номер 15 свързва „Сарафово” с останалите квартали на Бургас, като тръгва от автогара „Юг”. На половин час пък туристите могат да хванат автобуси за Приморско, античният град Несебър, луксозният к.к. Слънчев бряг, Китен и морската столица Варна.

Храмове


Новопостроеният православен храм „Свети Николай Чудотворец” е отворен ежедневно за посещения.

 

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: