ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Лозен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Лозен

Лозен е село в Западна България. То се намира в Столична община, Област София.

местоположение

Намирасе на 15 км източно от София, по автомагистрала Тракия. На север граничи с Казичане, на изток със София-град, на запад граничи със село Герман, а на юг с Лозенската планина.

В миналото кметство Лозен е било разделено на две части като Горни Лозен е бил самостоятелна община, а Долни Лозен - част от гр. Елин Пелин.

Селото се намира в една от най-високите стопанско-усвоени части на Лозенска Планина. Надморската височина на селото е от 700 до 900 метра.

природни и културни забележителности

Лозенска планина


Малка, но интересна планина в непосредствена близост до София. Останала в сянката на известната си посестрима Витоша, Лозенска планина е разкрила твърде малко от красотата си на туристите. Богата в историческо отношение, тя е изследвана все още сравнително малко. Същевременно няма турист, който да изкачи главното било и да не се възхити на невероятната обзорност. На запад и югозапад е зелената Плана планина, а над нея се издига внушителният купол на Витоша. На север зад обширното Софийско поле хоризонтът е запълнен от край до край от веригата на Стара планина, а на изток се виждат меките форми на Вакарелска планина. На юг зад веригата на Черни рид се издига величествената Рила. От разположените в подножието села Лозен, Герман, Долни Пасарел и Габра към главното било на планината са прокарани туристически маршрути, като най-популярни са маршрутите около вр. Половраг и Панчаревското езеро.

По някои от върховете е имало тракийски светилища, а в подножието, край асфалтовия път за Германския манастир и сега стоят две тракийски могили. Предполага се, че по течението на р. Искър е имало мрежа от крепости, руините на три от тях могат да се видят и днес- Равулското кале на вр. Калето, Европейското кале на едноименния връх и Урвич, чиято история е много интересна и драматична.

Манастирът „Свети Спас“


Намира в полите на Лозенска планина под връх Половрак. Манастирът е разрушен през 1382 и е възобновен едва през ХVІІ век. Светата обител бързо се възстановява и става културно-просветно средище. Църквата на манастира е с богата вътрешната украса, с запазени са ктиторски надписи от 1821.


В изписването на стенописите са участвали много майстори от Самоков, Радомир и други центрове на изобразителното изкуство. Богатството на образите - исторически духовни личности - придават ценност на вътрешното оформяне на храма.


Лозенският манастир оставя едно богато художествено и културно наследство за идните поколения. Намира се на 5 км от Лозен (Долни Лозен).

Предвижданията сочат, че през следващите години в района на селото ще се оформи нова жилищна зона на София, която ще се превърне в алтернатива на скъпите квартали по Витошката яка, като Бояна, Драгалевци и Сименово.

инфраструктура

В момента в югоизточна посока тече засилено търсене и изкупуване на земи, предимно за изграждане на малки еднофамилни къщи и комплекси от затворен тип. Интерес представлява и покупката на вече изградени стари жилищни постройки, които се ремонтират и се пригаждат за целогодишно обитаване. Интересът на купувачите към тези райони се обуславя основно от три фактора - сравнително ниската цена на земята, добрата инфраструктура и бързата връзка с града, както и предвижданията на общия градоустройствен план за разрастване на жилищните зони на София в южна и източна посока.

Транспорт

Транспортните линии, които обслужват селото са следните:

  • Автобус - № 5
  • Маршрутна линия - № 37

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: