ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Герман

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Герман

Село Герман се намира в Югозападен регион  на България и е част от община Столична, област София - град.

Местоположение

Село Герман е разположено на десния бряг на р. Искър, там където реката напуска дефилето при с. Панчарево и навлиза в Софийското поле. То отстои на 13 км югоизточно от центъра на София и на 4 км източно от ж.к. "Младост4". Землището му граничи на изток с това на с. Горни Лозен, на запад с р. Искър и землището на Горубляне, на юг с Панчаревското езеро и землищата на селата Кокаляне и Панчарево и на север - с Цариградско шосе и царския дворец "Врана" /Чифлик Чардаклия/.

Население

По данни на НСИ от 2007 г. приблизителният брой е около 2500 жители.

Образование и култура

На територията на с. Герман има основно училище, целодневна детска градина и читалище.

Икономика

Близостта на населеното място до гр. София, удобното и бързо придвижване посредством Околовръстно шосе и автомагистрала Тракия, дава възможност за изграждане на логистични центрове - обособяват се терени и се строят складови борси, складови халета, паркинги и отделни цехове за изработка на хранителни продукти, автоработилници и др.

Инфраструктура

Герман се утвърждава като предпочитан район за живеене в подножието на планината.  Застроява се с нови  и красиви къщи за целогодишно живеене. Цените на имотите все още не са толкова високи.
В процес на подновяване е транспортната инфраструктура. Редовни автобусни линии № 6 и 8 и маршрутна линия № 42 осъществяват връзка със столицата. Съобщителната, енергийната и водоснабдителната инфраструктури са добре поддържани. Има изградени различни спортни съоръжения. 

Туризъм

Районът е с живописна природа. Подходящ е за практикуване на различни видове алтернативен туризъм.  На около километър от селото има и друг водоем, предназначен за риболов.

Германският манастир е най-старият манастир в „Софийската Света гора”. Построен е през Х век и носи името на „Св.Иван Рилски”. Легендата разказва, че Иван Рилски бил много жаден и докато минавал през Лозенската планина, спрял и помолил Господ за вода. Желанието му било изпълнено и от земята бликнала вода. Така се е родил изворът в двора на Манастира. В Германския манастир е творил големият български писател Елин Пелин, където се е родила и всеизвестната му творба „Под манастирската лоза”.
От с. Герман също тръгват екопътеки, които се пресичат в Лозенската планина и отиват към с. Лозен, с. Пасарел, Урвичката крепост, манастира „Св. Иван Рилски”, а една от тях минава покрай Панорамния път на Панчаревското езеро.

Източници: http://www.info-sofia.bg, http://www.bulgariainside.com
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: