ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Голямо Враново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Голямо враново

Голямо Враново е село в Северна България. То се намира в община Сливо поле, област Русе.

Отстои на 35 км източно от центъра на гр. Русе, на 12 км в същата посока от гр. Сливо поле, на 86 км югозападно от гр. Силистра, на 191 км северозападно от гр. Варна и на 338 км североизточно от гр. София.

Редовен автобусен транспорт до гр. Русе и съседните населени места.

Селото е разположено в източната част на Дунавската равнина, на надморска височина от 49 м. Намира се на около 10 км разстояние от река Дунав. Релефът е равнинен, с горски масиви на места. Климатът е умереноконтинентален - с краткотрайни пролет и есен, студена зима и сухо, горещо лято.

Голямо Враново е голямо и благоустроено село, с население от около 1740 души. То е електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. В селото работят кметство, пощенски клон, основно училище, читалище с библиотека, здравна служба, православна църква, джамия и търговски обекти. Сформирани са клубове на ловеца и пенсионера, както и футболен отбор "Ботев".

В центъра на селото може да се види Паметникът на загиналите във войните (1912-1918 г.), представляващ фигура на войник в цял ръст с пълно бойно снаряжение.

Повечето от живущите тук работят в местния свинекомплекс и във фирмата за производство на колани и аксесоари от естествена и изкуствена кожа. Тук добре развито е и зеленчукопроизводството.

Туризъм

Изключителен интерес в сферата на алтернативния туризъм представлява Защитена местност "Калимок-Бръшлен". Съхранено е богатото многообразие на животински свят, представен от 230 вида птици, представляващи 58% от птиците в България, влечуги, земноводни и бозайници, редки, застрашени от изчезване  и изчезващи видове - регистрирани в Червената книга на България.

Река Дунав се намира на около 10 км разстояние. Реката е подходяща за риболов, отдих и туризъм. Могат да се уловят сом, шаран, бяла риба, костур, щука и др.

Източник: www.slivopole.ru-se.com; www.g-vranovo.hit.bg
Снимки: www.g-vranovo.hit.bg; www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: