ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гложене

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Гложене

Гложене е село в община Тетевен, област Ловеч.

В България има още едно село, носещо същото име - в община Козлодуй, област Враца.

Отстои на 56 км югозападно от областния град Ловеч, на 12 км югоизточно от град Тетевен, на 12 км северозападно от град Ябланица и на около 105 км източно от столицата София.

Населението наброява около 1000 човека.

Селото се намира на брега на р. Вит в полите на Стара планина, на 320 м надморска височина. Климатът се характеризира със сравнително мека зима и прохладно лято.

Тук има училище, магазини за хранителни стоки, кафенета, ресторанти, стадион, плувен басейн и дом за настаняване на възрастни хора. Също така има и няколко къщи за гости и малки семейни хотели.

В селото функционират три завода - за производство на метални конструкции, за дървообработка и направа на дървена дограма и трети завод за изработка на електромотори.

Забележителности и туризъм:

Районът е изключително красив и привлича множество туристи всяка година. Най-посещаваните места в близост до селото са:

Гложенският манастир - разположен на 870 м надморска височина върху отвесна скала - част от старопланинския масив Лисец. Основан е през XIII в. и е известен с това, че там се е укривал Васил Левски, както и други видни Български революционери. Намира се на около 3 км от с. Гложене.

Гложенският музей, който е разположен на главната улица в селото.

Пещерите Драганчовица, Бездънният пчелин и Моровица - една от най-дългите пещери в България. В нея са открити праисторически находки, които могат да се видят в Историческия музей в град Тетевен.

Гложенският водопад „Вара”, който е разположен в края на селото.

Транспорт:

Гложене се намира на около 10 км от главен път София-Варна. Има редовен автобусен транспорт от и до градовете Тетевен, Ловеч и София.

Източници: glojenebg.com и teteven.bg
Снимки: : glojenebg.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: