ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Бяла

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - гр. Бяла

Бяла е град в Северна България. Той е административен център на община Бяла, Област Русе.

Градът е втори по големина в областта след Русе. Населението му наброява приблизително 9 500 души.
Отстои на около 55 км югозападно от гр. Русе, на 255 км североизточно от гр. София, на 84 км северозападно от гр. Разград и на 203 км в същата посока от гр. Варна.

Природа

Бяла е разположена в централната част на Дунавската равнина, край река Янтра, на 54 м надморска височина. Попада в умереноконтиненталната климатична област, за която се характеризират горещи лета и студени зими. Благоприятни са условията за развитие на селско стопанство (зърнени култури, слънчоглед, захарно цвекло, лозя и животновъдство).

Инфраструктура

Местоположението на града от географска гледна точка е стратегическо и определя мястото му в националната транспортна, енергийна и съобщителна инфраструктура. През територията на района минават важни пътища и комуникационни възли - първостепенните пътни артерии за София и южната граница, железопътната линия Русе-София, магистрален оптичен кабел, международни кабелни връзки и др. Гара Бяла се намира на 7 км от града, където е и пригаровият квартал.
Здравеопазване – градът се обслужва от Многопрофилна болница за активно лечение и Областен диспансер по психиатрични заболявания.
Спорт - изградена е добра спортна база, която включва официално и тренировъчно футболно игрище, тенискорт, плувен басейн. В отлично състояние е спортният комплекс на стадион "Георги Бенковски", както и хандбалното игрище към него.

Културни и природни забележителности

  • Беленският мост на р. Янтра (1865 г. -1867 г.) е украсен с барелефи. На него е поставен голям паметник на строителя му Колю Фичето. На метри от него е и новият мост над реката.
  • Музеят на Освободителната руско-турска война (1907 г). от Стоян Заимов.
  • Градската часовникова кула (1872 г.) - замислена е като камбанария на старата беленска църква, но никога не е изпълнявала тази роля. От 1906 година до днес тя служи за градски часовник.
  • Православната църква "Св. Георги"
  • Лесопарк - намира се на 7 км от града в посока Попово - подходящо място за отдих и почивка.

Празникът на града е на 6 май. Организират се ежегоден панаир с увеселителни люлки, литературни и други културни събития, както и ден на храбростта.

Източници: http://bg.wikipedia.orghttp://byala.bg/site/index.php?idt=home&t=1

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: