ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Българево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Българево

Българево е село в североизточна България, част от община Каварна, област Добрич. Намира се на 6 км североизточно от гр. Каварна и на също толкова разстояние от историческия и туристически обект, резерват - нос Калиакра, на 70 км от гр. Варна, на 58 км от гр. Добрич.

обща информация

Селото е с население от близо 1500 души, като през лятото има и много туристи, предпочели тишината, спокойствието и красотата на скалистите брегове на Българево. Климатът е умерено-континентален, силно повлиян от близостта на Черно море - зимата е мека и почти без снеговалежи, а лятото е прохладно. Релефът е равнинен.
В миналото селото се е наричало Сюютлюк (букв. „върбалак“) заради върбите, които са растяли около голямата чешма на центъра, а по-късно наречено от турците Гяур сюйчук („християнско село “).

инфраструктура

В Българево има основно училище, ЦДГ, читалище с библиотека, семейни хотели и къщи за гости, група за автентичен фолклор към читалището на селото, лекарски и зъболекарски кабинети, множество магазини, ресторанти и кафенета. Селото е известно още като „селото с две църкви“ - българска и гръцка. До троторите пред къщите си хората са засадили цветни лехи, които придават неповторим облик на селото. Налични са всички съвременни удобства - дигитална телевизия, интернет, покритие на всички мобилни оператори. Има редовен градски транспорт до гр. Каварна, гр. Добрич и околните села.

природа


Изключително развито в този екологично чист район е производството на дини, пъпеши и тикви. Произвеждат се също плодове и зеленчуци. Отглеждат се маслодайни култури - слънчоглед и рапица. Населението е заето предимно в селското стопанство и туризма. Много от жителите на селото работят в близкият общински център Каварна.

Културни и природни забележителности

  • Резерват „Нос Калиакра“ известен с богатото си разнообразие от животински и растителни видове. С цел запазване на резервата, селото е включено в българо-швейцарска програма за опазване на околната среда,за което в центъра на Българево се намира богат културно-информационен център.
  • КК „Русалка“, създаден през 1968 година в прочутия Залив на птиците. Живописните пещери и малките закътани плажове с кристално чиста вода, в която играят семейства делфини създават неповторима атмосфера за пълноценна почивка. Многобройни археологически паметници, най – старите от които са от преди 8000 години, превръщат крайбрежието на “Русалка” в неповторим археологически резерват. Античните и средновековни крепости, скалните гробници, пещерите, жертвените камъни и днес са притегателен център за учени и специалисти от цял свят.
  • Местността Болата представлява малко заливче с пристанище. Това е лиман и тясна клисура, която се врязва в брега до бивша военна зона. От двете й страни има скални масиви с издълбани в тях пещери. През Болата протича къса рекичка, която се подхранва от множество извори. На мястото, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна. Тук е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. Болата е единствения резерват в България, включващ и акватория, морска площ. Тук могат да се наблюдават земеродни рибарчета, воден бик, чапли, гмурци и потапници. Оттук минава Виа Понтика - едно от основните пътища за миграция на прелетните птици. В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр. , както и Малтийски кръст - свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа. Стръмна пътека на север се изкачва до върха на скалната стена, откъдето се открива великолепен изглед към цялата клисура. Само оттук се вижда изцяло нос Калиакра. Ако се продължи на север, покрай високия отвесен бряг може да се стигне до прочутата местност Тауклиман "Птичият залив" и курорта “Русалка”.

Източник: http://www.visitbulgaria.net, http://shabla.be/region/bolata/
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: