ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с.Боровци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - с. Боровци

Боро̀вци е село в Северозападна България. Намира се в община Берковица, Област Монтана.

Разположено е в Предбалкана, на около 13 км североизточно от гр. Берковица, на същото разстояние югозападно от гр. Монтана и приблизително 95 км северозападно от гр. София.

Релефът е хълмист със средна надморска височина от 206 метра. Климатът е умерен, характеризиращ се със снежна зима, горещо лято и дъждовни пролет и есен.

Селото е едно от големите в района. То е електрифицирано и водоснабдено. Улиците са частично асфалтирани и осветени. Има покритие на всички мобилни оператори. Автобусен транспорт го свързва с общинския център и околните села, а ЖП транспорт с градовете Бойчиновци /30 км североизточно/, Мездра /55 км югоизточно/ и Монтана.

Населението на Боровци е около 700 души.

Селото разполага с кметство, църква, функциониращо читалище, целодневна детска градина, два пенсионерски клуба, магазини и център за обучение и преход на младежи в риск, напускащи специализираните институции. Най-близкото училище е в с. Замфирово /около 6 км югоизточно/. Общопрактикуващ лекар обслужва и двете села.
В градовете Берковица и Монтана има специализирана медицинска помощ.

 

Забележителности и туризъм:

Боровци се намира на по-малко от 4 км южно от язовир Огоста, който е подходящ за риболов и водни спортове. Около селото има запазени широколистни гори и много ливади, чудесни за планински туризъм.

На приблизително 24 км северозападно е разположен Лопушанският манастир, който е реставриран, действащ и впечатлява с красивата си архитектура.

В град Берковица гостите могат да разгледат къщата–музей "Иван Вазов", намиращия се до нея Архитектурен музей на културата и Часовниковата кула, която е забележителен паметник, строен през 1762 година.

На около 30 км югоизточно от Боровци се намира гр. Вършец, известен балнеолечебен курорт с минерални извори и чиста природа. Там се лекуват заболявания на сърцето, нервната система и опорно-двигателния апарат.

Източници: http://bg.wikipedia.org/, http://uchilishta.guide-bulgaria.com/, http://www.konkurent.bg/, Мирела, интернет.
Снимки: http://www.panoramio.com/, http://bspb-grasslands.org/.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: