ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с Кирково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Кирково

Кирково е село в Централната част на Южна България. То е административен център на община Кирково, Област Кърджали.

Отстои на 45 км южно от гр. Кърджали, на 43 км югозападно от гр. Крумовград, на 31 км източно от гр. Златоград и на 10 км от Българо-Гръцката граница.

Населението наброява приблизително 720 души.

Селото се разполага в Източните Родопи, на надморска височина от 523 м. Релефът е равнинно-хълмист, а климатът преходно-средиземноморски. Зимите са сравнително меки, а летата продължителни и горещи.

В района на Кирково се намира връх Вейката (1463 м) – най-южната точка на България и най високият връх в Източните Родопи.

През 2011 г. се очаква да се приключи строителството на пътя за Гърция през прохода Маказа, който ще свърже района с гр. Комотини на 33 км в южна посока.

В селото функционират община, полицейски участък, здравен пункт, професионална гимназия, средно-образователно училище, детска градина, читалище, клонове на няколко банки, аптека, дрогерия, хотел, ваканционно селище и магазини.

В селото преобладаващият брой от фирми са на еднолични търговци в сферата на текстилната промишленост, машиностроенето, транспорта и дърводобива.

Основната селскостопанска култура е тютюнът. В последните няколко години се отглежда пипер и се засаждат овощни градини.

Туризъм

В района на Кирково се намира масив Гюмюрджински снежник, който от 2003 г. е най-голямата защитена местност в Източните Родопи. Разполага се върху площ от 1926,40 ха. Целта й е да опазва последните вековни смесени гори от бук, ела и планински явор в Източните Родопи, както и находищата на застрашени от изчезване растителни и животински видове. Тук могат да се видят скален орел и черен кълвач. 11 вида растения и 5 вида животни, които се срещат в местността, са включени в Червената книга на България.

Тук се намира и връх Вейката - най-южната точка на България. Отправен пункт към върха е хижа "Хвойнова поляна". До нея се стига по 5 километров чакълест път от най-южното българско село - Горно Къпиново (община Кирково).

В с. Мъженци има База за риболовен туризъм и отдих. Към базата са изградени водоем и 4 бунгала. Предвиден е проект за изграждане на ресторант.

От значително по-късен период, напълно запазени и функциониращи до днес, са множество мостове, дело на местни майстори, владеещи до съвършенство изкуството на каменната зидария. Най-добре запазени са в селата Дрангово, Шумнатица, Горски извор, Лозенградци и Тихомир.

При с. Кирково в местността "Варницата" има минерален извор с дебит 20 л/сек. Водите му са хипотермални (22°С до 24°С), слабоминерализирани, хидрокарбонатни, калциево-натриево-магнезиеви. Водите могат да се използват за балнеология, бутилиране на натурални минерални води и производство на безалкохолни напитки.
 
Източници: http://mandelev.hit.bg/, http://kirkovo.bg/
Снимки: интернет, www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: