ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Рударци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Рударци

Рударци е село в Западна България. То се намира в община Перник, Област Перник.

Отстои на около 20 км югозападно от гр. София и на 13 км югоизточно от гр. Перник, на 3 км южно от Драгичево и главен път Е 79.

Селото е живописно разположено  по западните склонове на природен парк Витоша, на 800 м надморска височина.
Постоянно живеещи са около 3 000 жители, които през летния сезон се увеличават до 12 000.

Попада в умереноконтиненталната климатична област. Пролетта настъпва сравнително късно - към края на март и началото на април. Лятото не е горещо. Зимата настъпва по-рано в сравнение с други части на страната.
Има общопрактикуващ лекар, стоматолог, читалище, детска градина и училище. Добре изградена инфраструктура - удобен автобусен и жп транспорт.
От голямо значение е и главен път Е 79 / София - Кулата /, част от Автомагистрала Струма, която осъществява транспортана връзка с Гърция. В региона се намира един от най-старите търговски пътища на Балканите - София - Солун - Скопие.
Минералните извори, красивата природа и чистият въздух са причина през последните години да се построят много красиви къщи.

Туризъм

 В селото има два открити плувни минерални басейна, около които е създаден изкуствен плаж. Температурата на водата е 28.9 градуса по Целзий.

Природата тук е много красива. Има условия за практикуване на еко и познавателен туризъм.
Ботаническият резерват „Острица” е разположен по склоновете на връх Острица, в планината Голо бърдо, разделяща Пернишката и Радомирската котловина. Това е една от най-старите защитени територии в България. Още през 1943 г. е обявен за природен парк с цел опазването на уникалния релеф, както и на множеството ценни растителни екземпляри с голяма научна стойност, които се срещат тук.
Сега „Острица” е „поддържан резерват” с площ от 134.6 ха.
Само тук вирее витошкото лале - защитено растение, което расте на височина 1500-2000 метра,  на влажни поляни. То е символ на Витоша планина.

Великолепни условия за ловен туризъм и отдих предоставя ловно стопанство “Витошко”, където функционира и държавната дивечовъдна станция “Витошко-Студена” с развъдник за планинска пъстърва.

В близост се намира язовир Студена, който дава началото на река Струма. Той е в рамките на природен резерват "Витошко" и е основен водоизточник за гр. Перник и региона. Поради това е забранен за посещения и риболов откъм вододайната зона - с.Студена.

Текст: Мирела
Снимки: Мирела, Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: