ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Созопол

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - гр. Созопол

Созопол е черноморски град в област Бургас. Той е административен център на община Созопол и един от най-предпочитаните морски  курорти.

Магията "Созопол"

Рибарското градче Созопол, разположено в прегръдките на два чудесни плажа, от дълго време е любимо място за лятна почивка на българската артистична общност. Тълпата на туристите се смесва с местните жители по улиците на стария и новия град, формирайки неповторимата космополитна атмосфера на Созопол.

Намира се на около 150 км от гр. Варна, на 30 км от Бургас, на 50 км от Поморие и на 70 км от Свети влас.

Забележителностите на курортното селище са много и варират от археологическите и архитектурните паметници, артистичните изяви и събития, ресторантите и увеселителните заведения до пристанищните услуги и яхт-клубовете, до възможностите за екологичен туризъм и до подводните феномени. Но нито едно от тези предложения не може да бъде отделено от останалите, а всички заедно впечатляват посетителите като един красив ансамбъл.

Археологическо и архитектурно наследство на Созопол

Атмосферата на Созопол е древна и артистична. Впечатлението идва от улиците, покрити с каменна настилка и високите огради на къщите, пред които възрастни жени стоят на приказка, плетат дантели и продават конфитюри. Друга интересна подробност е наличието на различни плодове като маслина, нар, смокина, които могат да бъдат видян пред почти всяка къща в града.

Сред архитектурните паметници – повече от 45, са и две стари църкви от епохата на Възраждането (14 век) – Свети Зосим и Света Богородица, както и много постройки от 17 век, някои от които днес са със социално предназначение, подслонявайки художествена галерия, ресторант, медицински център и национален седмичник.

Други интересни места за посетителите са Археологическия музей и Художествената галерия, които се намират в стария град, а още и разкопките на античните некрополи на плажа Харманите и местността "Буджака", която е най-новата част на Созопол.

Тъй като има повече от 2 600-годишна история, градът е запечатал спомена за различни периоди и култури: останки от гръко-римски сгради, които датират от античността и архитектурни паметници от Българското възраждане. Стратегическото местоположение на Созопол – между Черно море и Странджа планина, която през отминалите векове била богата на суровини, позволило на неговите жители да посредничат в търговията между древните гръцки колонии и тракийските племена. Културата и изкуството претърпели разцвет: издигнати били храмове, публични сгради и скулптури, носещи белезите на класическия период на гръцкото изкуство.

Артистични изяви и събития

Всяка година, в началото на септември в Созопол се провежда големия международен фестивал на изкуствата – Аполония, който привлича артисти и хора на изкуството от цялата страна и чужбина. Това събитие е първия и все още едно от най-добрите предложения за културен туризъм у нас. Фестивалната програма е богата на събития и включва международни театрални представления, джаз-концерти, модни ревюта, камерна музика и премиери на книги.

Ресторанти

Сред най-атрактивните места са Вятърната мелница, таверна Созопол, таверна Атина, ресторантите Ксанта, Нептун, рибарката лодка Дружба, Орфей, Олимп, Стената, Кладенеца, Лилия. Някои от тях са много интересни и са построени върху антични паметници, след детайлно проучване и реставрация. Сред тях са: ресторант Стената, мазето на който в далечни времена е използвано като склад за грозде, а пък ресторант Кладенеца е построен над извор, от който в древни времена осигурявали питейна вода за града.

Туризъм

Южно от Созопол могат да се наблюдават многобройни формации, които наподобяват фиорди: високият скалист бряг е "нарязан" от вълните. На това място има и много усамотени пещери. Около 20 км. на юг от Созопол се намира устието на река Ропотамо, където се намират два природни резервата – Водна лилия и Вельов вир. Оттук минава и Via Pontica – пътят за миграция на птиците, когато отлитат на юг. Всяка година в края на лятото хиляди щъркели, пеликани и над 30 вида птици се събират тук преди да се отправят към бреговете на Африка.

В района на Созопол има безброй места за риболов, които са в състояние да заинтригуват и най-добрите професионалисти. Предлагат се индивидуални риболовни програми в радиус до 15 км и 3 морси мили. Можете да ловите от лодка, от скалистия бряг или под вода, морска или сладководна, дънна или пасажна риба.

Условията за уиндсърфинг в района на Созопол са много добри. В Созополския залив се провежда и една от националните регати ежегодно. В този залив, около къмпингите Ченоморец, Градина и Златна рибка са и най-добрите места за сърфисти. Има добре уредени сърф-училища и сърфове под наем.
Всички водни спортове можете да практикувате по индивидуални програми или според предложеното на всеки един от охраняваните плажове на Созопол.

В така наречената "VIP Zone" се намира луксозен хотелски комплекс на самия нос "Голям борун", покрай който са и двата плажа Централен плаж и "Харманите". Комплексът включва всички удобства, както и сервизен център с пиано бар, нощен бар, арт галерия, басейн, фитнес и сауна. На самия нос няма постройки и панорамата е много красива. Има и пейки и паркинг, което позволява на всеки да се любува на гледката.

В момента се строи и нов комплекс от къщи, наречен "Созополис", който е в самия край на  нос Колокита., който е реплика на Стария град. Той се състои от около 56 двуетажни двуфамилни и апартаментни къщи и 21 индивидуални къщи – просторни и с изключително луксозни довършителни работи и с панорамна гледка към морето. Строителството в комплекса е съобразено в релефа и е амфитеатрално, създадени са много зелени площи и атрактивни детайли. Там се изгражда и луксозен СПА център с модерно фитнес оборудване, външни басейни, джакузи, солариум, сауна, зона за масажи, лечебни вани и др.

Подводни забележителности

Друга атракция в близост до Созопол е островът Св. Иван, който се намира на около 2 км. северно от стария град. Това е най-големият остров в българските териториални води на Черно море. На острова е построен сонарен фар (подава звукови сигнали), който заедно с фара на нос Емине показва пътя на плавателните съдове към Бургаския залив. В далечни времена островът е бил скривалище на пирати, а по-късно там бил построен манастир на името на Света Богородица, който впоследствие бил преименуван на Свети Иван Продомос. Във водите около острова има един уникален подводен феномен, известен като Каменната гора.

Пристанищни услуги

Пристанището на Созопол се използва за пътнически и товарни превози. Разполага със седем места за паркиране на кораби и терминал за пътници с контролно-пропускателен пункт. В допълнение, Созопол предлага яхтени пристанища и кейове за рибарски лодки. Предлагат се екскурзии до близкия град Черноморец и курорта Дюни.

История

Созопол е един от най-старите градове в България съчетаващ в себе си древно античната култура и удобствата на модерния курорт. Созопол носи дъх на героизъм и щастие от една отминала епоха.

В 610 г. преди Христа около 800 малоазиатски гърци от Милет и Фокея, основават на днешния Созополски полуостров нов полис, който наричат Аполония на името на бог Аполон, почитан като Лечител.

Всяко решение за основаването на нов град е било строго регламентирано от общогръцката жрица Пития, живееща в храм недалеч от Атина. Освен изискването за минимален брой преселници (800 и не повече от 3000), имало изискване новото място да осигурява възможности за изхранване и развитие на полиса.
Заселниците започват създаването на новия полис с изграждането на крепостна стена около града си, за да се бранят от врагове.

Съвременните археологически разкопки откриват част от античната крепостна стена (нейните основи), която е под средновековната крепостна стена. Също така те разкриват, че уличната мрежа и в Античността и в Средновековието съвпада сравнително със съвременната. Археолози откриват в земята различни предмети на бита - керамични амфори, керамични кратери с рисувани изображения по тях, антични котви, теглилки, керемиди и др. При тогавашната висока раждаемост населението в полиса бързо надхвърлило 5000 души, което направило Созополския полуостров тесен за населението му. Тогава започнало ново преселение на аполонийци по крайбрежието. Аполония създава нови селища, които нямали независим статут, а били част от града-държава. Това са Анхиало (днес Поморие), Антея (Атия), Херсонес (Маслен нос), Урдовиза (Китен), Авлеутейхос (Ахтопол) и други.

Твърди се, че населението на Аполония ( VI в. пр.н.е.) надхвърляло 30 000 души. Толкова било и населението на Атина. Затова Аполония е наричана Аполония Магна, което означава голяма, велика. Основния закон на градът-държава е създаден през 560 г. преди н.е. от гръцкия философ Анаксимандър. В 330 г. от н.е. Аполония сменила името си и се назовала Созопол. Промяната на името се свързва с обявяването на християнството за единствена позволена религия в Римската империя.

С разпадането на Римската империя Созопол oстава в територията на новосъздадената империя - Византия. Градът се включва в границите на България през 812 г., когато хан Крум с войските си го превзема, воювайки с Византия. Созопол става главно българско пристанище на Черно море, през което са се движили търговските отношения между България и италианските републики Венеция и Генуа.

През Средновековието около Созопол се построяват и няколко манастири. Един от тях е "Свети Иван Предтеча", разположен на едноименния остров до града, разрушен презXIV и XV век. За владеенето на Созопол са се водили много битки между България и Византия. Градът многократно е бил ту в територията на едната, ту на другата държава.

След падането на България под турска власт през 1396 г. Созопол остава свободен до 1453 г.
В града не са се заселвали мюсюлмани и затова той запази християнския си характер. Мюсюлмани били само управителят на града и неговото семейство. Морската търговия продължавала да бъде източник на добри доходи за Турската империя. Населението е трябвало да срине средновековните си църкви и да се подчинят на законите в империята, които не позволявали християнските църкви да са по-високи от мюсюлманин яхнал кон. Върху мястото им християнското население вдигало малки параклиси, като повечето от тях съществуват и днес.

В началото на XIX в. Созопол загубил ролята си на голямо търговско пристанище на южното черноморие. Риболовът остава единствения поминък на созополчани, и те става най-добрите рибари в Черно море. В града дори се открива Рибарско училище, което подготвя кадри за модерен риболов с кораби.

През годините войните водени между България и останалите балкански държави (1912 - 1918 г.), гръцкото население, живеещо в Созопол се изселва постепенно, като остават само няколко семейства. В същия този период в града се заселват български семейства - бежанци от части на Тракия, които след войните останали в границите на Турция и Гърция.

"Градът на спасението" пази следите на хилядолетната история на Черноморското крайбрежие - множество археологически находки и паметници.Останки от крепостни стени са открити в с. Вършилово - късноантична и трако - римска крепост; средновековната крепост Калето в с.Крушевец както и множество останки от крепости в близост до крайбрежната ивица и по нея.Открити са също така некрополи в с. Веселие и праисторически гробници в с. Росен, м. Садъково кладенче и югозападно от м. Бакърлъка.

В градския археологически музей се съхраняват редки гръцки съдове от ІV до VІ в. Пр.н.е., каменни котли от ІІ хилядолетие пр.н.е., колекция от 120 цели амфори и др.
Богато е и наследството от култови сгради - черкви, манастири, параклиси: църквата "Св.Богородица" от VІІв. /под закрилата на ЮНЕСКО/, параклисът "Св. Зосим" от XIXв., тесните улички и живописните еркерни къщи от
Възраждането носят белезите и характера на черноморската архитектура.
Срещу стария град, на север и запад в морето, са разположени три острова - Св. Иван, Св. Петър и Св. Кирил, които му придават особена красота.

На островите Св. Иван и Св. Петър се намират останките на манастира "Св. Йоан Предтеча", разрушен през XIV и XV век, древногръцки храм на Аполон, античен фар и пещи от антични времена за железодобив.

 

Текст и снимки: МИРЕЛА и www.sozopol.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: