ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

к.к. Албена

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - к.к. Албена

Албена е курорт в община Балчик, Добричка Област.

местоположение

Разположен между река Батова, Черно море и по склоновете на Добруджанското плато, курортен комплекс "Албена" се намира на 36 км северно от Варна, 10 км южно от Балчик и на 500 км североизточно от София.
Плажната ивица е дълга 5 км и широка 150 м и е покрита с фин пясък.

История

Неповторимите природни условия на района са привличали хората на това място още от древността. Според историческите данни още през II - III век, тук имало укрепено селище наречено Геранея.

В началото на 60-те години на миналия век равния бряг, богатата пясъчна ивица, благоприятния климат и екзотичната растителност на местността са определени като предпоставка за развитие на международния и национален туризъм в България. Идеята била да бъде изграден най-модерния в страната курортен комплекс, който да бъде продължение на балчишката курортна част на юг от Двореца.

Комплексът е официално открит на 24.08.1969 г. и през 2009 година бе отпразнувана неговата 40-годишнина.
След дълги дебати относно името на курорта е решено да носи името на героинята от едноименният разказ на българският писател Йордан Йовков - Албена. Предполага се, че името Албена произлиза от латинската дума "албус", която означава бял.

Пет години след официалното откриване на комплекса са построени и 6 десететажни хотела, с характерна терасовидна архитектура, която позволява всички стаи да са максимално слънчеви и с гледка към морето. Имената на тези хотели отново са взаимствани от разказите на Йордан Йовков - Гергана, Славуна, Мура, Елица, Нона, Боряна.

Туризъм

Днес Албена от най-красивите курорти по българското крайбрежие. Албена е мястото, където морето се среща с пясъка. Курортът е екологично чист, добре организиран и много слънчев.

Капацитетът на курорта днес е 14 900 легла, разпределени в 43 хотелски комплекса, 4 вилни селища и един къмпинг с категория от 2 до 4 звезди, над 100 заведения и ресторанти, спортно-възстановителна база, балнеологични комплекси, аптеки, паркинги, казино, пощенски клон, магазини, базари, банки и редица атракции, конгресен център.

спорт

На територията на комплекса се намира една от най-модерните и добре оборудвани спортно-възстановителни бази на Балканският полуостров, състояща се от конна база, многофункционална спортна зала, 8 футболни игрища, лицензиран терен за хокей на трева, многобройни тенис кортове, басейни и съоръжения за водни спортове, картинг писта.

Професионални футболни тимове от България, Русия, САЩ, Гърция, Румъния, Словакия, Украйна, Шотландия и много други държави са се възползвали от перфектните условия на 8-те стадиона и допълнителните тренировъчни терени в Албена.

Прекрасната комбинация от спортни съоръжения, балнеология и прекрасна природа превръщат Албена в притегателен център не само за туристите, но и за редица световно известни спортисти.

Албена е единствения туристически комплекс в България, който разполага със стадион с отопляем терен, перфектен дори и при зимни условия.

Традиционно в комплекса се провеждат редица международни турнири: Европейско първенство по борба,

Европейско пътвенство по модерен петобой, Европейско първенство по хокей на трева, Международен спортен турнир на "Кока Кола", Международен турнир по спортни танци и др.
Редовно на стадионите в Албена се играят и мачове от националното футболно първенство на България.

Балнеолечение

В съюз между природните фактори като минерална вода, лечебни билки, разнообразни натурални продукти и професионален екип от високвалифицирани специалисти в Албена са създадени три перфектно организирани медицински и балнеологични центрове.
Най-старият и най-голям балнеологичен център в комплекса се намира в три звездния хотел "Добруджа", който функционира целогодишно. Комплексът включва:

  • Балнеологичен център "Медика", който предлага лечебни, козметични и разкрасителни процедури;
  • Медицински и хемодиализен център, където се предлага медицинска помощ, има специализирани медицински кабинети, отделение за хемодиализа,;
  • Предлагат се и алтернативни методи за лечение - апитерапия, таласотерапия, билколечение, акупунктура, акупресура, терапия с вулканични камъни, калолечение. Има и минерални басейни с постоянна температура на водата от 31 градуса;

Останалите два балнеологични центъра се намират в хотелите "Ралица Супериор" и "Фламинго".

Забележителности

Само на 10 километра от Албена се намира Ботаническата градина в Балчик, съдържаща уникални растения, както и архитектурно-парковият комплекс Дворецът, който е резиденция на румънската кралица Мария в началото на 20 век. Албена е разположен в близост и до резервата Балтата, който представлява лонгозна гора край река Батова.

транспорт

Вътре в комплекса има електрически мини-влакчета. По отдалечните от плажът хотели се обслужват от автобуси, които пътуват до плажа и обратно на всеки 30 мин., всеки ден от 10 до 17 часа.
Има редовни автобусни връзки с гр. Варна, гр. Балчик, Златни пясъци и гр. Добрич. Освен това от и до курорта пътуват частни микробуси и маршрутни таксита. Има и редовен транспорт по вода от пристанището на комплекса.

 

Снимки: МИРЕЛА и интернет
Текст: http://albena.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: