ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Град Чирпан

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - гр. Чирпан

Чирпан е град в Централна България, Област Стара Загора

 

 

Разположение

Община Чирпан се намира в Горнотракийската низина, в югозападната част на област Стара Загора и включва части от Средна гора на север (Чирпанските възвишения) и част от долината на река Марица на юг. Средната надморска височина e от около 240 м.
Град Чирпан (население: 20 468 жители) е разположен на 180 метра надморска височина, на хълмиста местност, образувана от южните склонове на Средна гора, покрай бреговете на Текирска река. Намира се на 201 км. югоизточно от София, 51 км. източно от Пловдив и 39 км. югозападно от Стара Загора. Той е административен център и е трети по големина в областта след Стара Загора и Казанлък.
Разположен е в близост до пресечната точка на две магистрали с международно значение - Тракия (София-Бургас) и Марица (София-Свиленград). Инвестициите в тяхното изграждане са една от важните предпоставки за бъдещото икономическо развитие на общината.

КЛИМАТ

Община Чирпан е с умерено континентален климат. Върху климатичните условия в общината оказват влияние Стара планина от север и Родопската планинска верига от юг, които осигуряват защита от ветровете. Със сравнение с другите общини в областта лятото е по-горещо, а зимата е  по-сурова.

История


Чирпан е известен с бурното си революционно минало и с богатите културни традиции. 
Община Чирпан има богата древна история, което е видно от разкопките в местността Карасура - уникален археологически обект, разположен североизточно от Чирпан, където на едно място са намерени останки датиращи още от праисторическата епоха (4-5 хил. пр. н. е) чак до Средновековието (13 в.). Чирпан се смята за наследник на античното римско селище Шерампол, коeто е билo разположенo близо до римския град Пизус, на 7 км от сегашното местоположение на града. Смята се, че Шерампол е основан от преселници.

 

 ОКОЛНОСТИ

Балнеологичният курорт Меричлери се намира на 17 км. източно от Чирпан. Водата е подходяща за лекуване на стомашно-чревни заболявания. На 6 км. североизточно от града се намира археологическия обект Kарасура. В село Гранит, 20 км. на североизток, можете да видите най -старото дърво (1600г.) в България – Гранитският дъб. Природният феномен “Каменната сватба” се намира 25 км. североизточно от Чирпан.
Ловният парк “Ягач” (5км. на запад) е чудесно място за почивка, спорт и лов сред дивата природа. Етнографският музей в село Спасово и изключително интересен. Намира се на около 8км. северно от града. Едно от любимите места за отдих на чирпанлии е местността "Каваклийка", която се намира по билото на Средна гора, близо до град Чирпан. Тук са разположени четири хижи, които се използват като база за отдих, лов, спорт и туризъм.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: