ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Черноочене

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Черноочене

Черноочене е село в Централната част на Южна България. То е административен център на община Черноочене, Област Кърджали.

Отстои на 14 км северно от гр. Кърджали, на 32 км югозападно от гр. Хасково, на 61 км югоизточно от гр. Асеновград и на 240 км в същата посока от гр. София.

Населението наброява приблизително 320 души.

Селото се намира в Източните Родопи, на надморска височина от 564 м. Районът е с планински релеф.
Климатът се характеризира с горещо лято и мека зима.

Черноочене е благоустроено селище с добра пътна инфраструктура, водоснабдяване, електропреносна и телефонна мрежа и Интернет.
В него функционират община, поликлиника, здравна служба, средно-образователно училище, детска градина, читалище, библиотека, джамия, както и магазини.

Селището се намира в началото на Родопите, като през него минават едни от най-важните пътни артерии към централната част на страната, както и към Българо-Гръцката граница.

Основният поминък на населението е земеделието, в частност животновъдството и шивашката промишленост.

Туризъм

Районът е богат на много природни забележителности, привличащи туристи от цялата страна. Една от тях е Язовир Кърджали, който през лятото е чудесно място за почивка, плаж, практикуване на водни спортове и риболов. Язовирът е един сред най-големите в страната.

Интерес представлява и средновековният комплекс Перперикон, за който се предполага, че е тракийско светилище на бог Дионис. Комплексът е част от Стоте национални туристически обекта.

Източници: http://www.perperikonbg.com/chernoochene/
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: