ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Фотиново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Фотиново

Фотиново е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

В България има още едно село със същото наименование - в община Батак, област Пазарджик.

Отстои на 8 км северно от Кирково, на 43 км южно от Кърджали, на 28 км югозападно от Момчилград и на около 284 км югоизточно от столицата София.

Разположено е в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 350 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи. В близост до селото преминава река Върбица.

Тук живеят около 750 души.

Фотиново се състои от две махали - Борово и Загоричене. Селото е добре уредено, главните улици са асфалтирани, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села. 

Тук има функциониращи кметство, основно училище, читалище, и целодневна детска градина. Освен това в селото има два дървообработващи цеха. Медицинските грижи за населението са поети от един общопрактикуващ лекар, а най-близката поликлиника се намира в Кирково. Многопрофилна болница ще намерите в Момчилград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

На левия бряг на река Върбица, до село Фотиново, могат да бъдат видени шест тракийски ниши, древни изсичания, улеи и скална гробницаУдивителни скални форми, наподобяващи костенурки, са издялани в скала край селото. Според изследователи те са дело на много древна цивилизация, обитавала Източните Родопи.

Само на 7 км в посока североизток, в село Старейшино, може да бъде посетена Kуполната гробница "Пунар Кая", което в превод от турски означава Скален кладенец. От гробницата извира вода, която се събира в два каменни басейна изсечени в скалата пред нея. Гробницата се почита сред местното население като свещена, тъй като съществува поверие, че мястото и водата, изтичаща от гробницата, са с лечебни свойства.

В село Крилатица, на 5 км южно, може да бъде посетена късноантична и средновековна крепост в местността Асара, обявена през 1996 г. за археологически паметник на културата.

В село Бенковски, на около 10 км западно, могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

Само на 15 км в посока югозапад са намира връх Вейката- най-южната точка на България, както и защитената местност Вейката, представляваща планински район покрит с мезофилни гори, включващи застрашени естествени хабитати. От върха може да се види Бяло море.

Интересно за туристите е и Светилището на Орфей при с. Татул (на около 40 км североизточно от Фотиново). Комплексът е един от най-величествените мегалитни паметници по българските земи. Състои се от древно езическо светилище и средновековна крепост. Централното и най-високо място се заема от изсечен в скалата гроб, до който води тържествено стълбище - символичен гроб на Орфей.

Източници: http://www.kirkovo.bghttp://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: