ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Старейшино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Старейшино

Старейшино е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

Отстои на 14 км североизточно от Кирково, на 39 км южно от Кърджали, на 24 км в същата посока от Момчилград и на около 280 км югоизточно от столицата София. На 7 км в същата посока от Старейшино се намира село Чорбаджийско.

Разположено е в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 370 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи. До селото преминава река Върбица.

Тук живеят около 100 души.

Селото е сравнително добре уредено, главните улици са асфалтирани, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села. 

Старейшино се намира само на 5 км от Европейски път Е-85, част от трансевропейски транспортен коридор №9 - важна пътна артерия с голям принос за икономическото развитие на региона.

Най-близките средно училище, читалище, джамия и целодневна детска градина са в село Чорбаджийско. Там ще намерите и банков клон, пощенска станция, магазин и заведение. Медицинска помощ ще получите от двама общопрактикуващи лекари отново там, а най-близката поликлиника се намира в Кирково. Многопрофилна болница ще намерите в Момчилград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В село Старейшино може да бъде посетена Kуполната гробница "Пунар Кая", което в превод от турски означава Скален кладенец. От гробницата извира вода, която се събира в два каменни басейна изсечени в скалата пред нея. Гробницата се почита сред местното население като свещена, тъй като съществува поверие, че мястото и водата, изтичаща от гробницата, са с лечебни свойства.

В село Крилатица, на 12 км югозападно, може да бъде посетена късноантична и средновековна крепост в местността Асара, обявена през 1996 г. за археологически паметник на културата.

В село Бенковски, на около 17 км западно, могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

Само на 21 км в посока югозапад са намира връх Вейката- най-южната точка на България, както и защитената местност Вейката, представляваща планински район покрит с мезофилни гори, включващи застрашени естествени хабитати. От върха може да се види Бяло море.

Интересно за туристите е и Светилището на Орфей при с. Татул (на около 36 км североизточно от Старейшино). Комплексът е един от най-величествените мегалитни паметници по българските земи. Състои се от древно езическо светилище и средновековна крепост. Централното и най-високо място се заема от изсечен в скалата гроб, до който води тържествено стълбище - символичен гроб на Орфей.

Източници: http://www.kirkovo.bghttp://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: