ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Смиров дол

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Смиров дол

Смиров дол е село в Западна България. Намира се в община Земен, област Перник. 

Отстои на 12 км северно от гр. Земен и на 45 км югозападно от гр. Перник. Съседните села Долна Врабча и Дивля са на 1 км северно и на 7 км северозападно. Столицата София е на 83 км североизточно.

Разположено е в планински район, в полите на планината Краище, а надморската му височина е 802 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира със студена зима, докато летата са топли.

Смиров дол е типичното малко планински селце - разделено е на махали от по четири-пет къщи. Автобусен транспорт го свързва с гр. Земен.

Постоянното население наброява 11 души.

Кметското наместничество, което обслужва селото е в Долна Врабча. В с. Дивля ще получите медицинска помощ, там са и най-близките магазини. В Земен работят детска градина и училище, а болница има в гр. Перник.

Културни забележителности, които може да посетите в района са Чепинският манастир "Св. пророк Илия" (8 км), Земенският манастир "Св. Йоан Богослов" (14 км) и Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян" (15 км).

Язовир Пчелина е на около 16 км и предлага отлични условия за почивка и практикуването на спортен и любителски риболов. Изградени са развлекателен комплекс с басейни и дискотека, както и места за лагеруване. 

Източници: http://bg.wikipedia.org http://zemen-bg.com
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: