ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Свиленград

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - гр. Свиленград

Свиленград е град в Южна България. Градът е административен център на община Свиленград,  в Област Хасково.

Разположен е по двата бряга на долината на р. Марица, в непосредствена близост до точката, където се събират трите държавни граници: българската, гръцката и турската.
Отстои на около 70 км югоизточно от Хасково, на 150 км югоизточно от Пловдив и на 300 км югоизточно от София, на 2 км северно от гръцката, на 14 км северозападно от турската граница и на 30 км от Одрин.
Населението на града наброява около 20 000 души.

Природа и климат

Релефът е смесица между равнинен, хълмист и нископланински. В климатично отношение Свиленград попада към континентално - средизeмноморската област. Районът е един от най-топлите в България, характеризиращ се със сухо и горещо лято и топла и дъждовна зима. Температурните условия се характеризират със следните показатели: средните юлски температури са между 22-24 °С, а средните януарски температури за общината варират от 0 до 1-2 °С над нулата.

Инфраструктура

През територията на Община Свиленград преминават части от транспортните оси на международен път Е-80 и продължението на Е-85 към Гърция. Железопътната линия Калотина-София-Пловдив-Свиленград-Истанбул, свързваща България и Община Свиленград с европейската жп-мрежа, е категоризирана като важна магистрална линия, подходяща за комбинирани превози.
Предстои създаването на нова транспортна комуникация Свиленград-Левка- ГКПП Лесово.
Транспортно-географското положение на общината предполага значително участие на чуждестранен капитал в икономическите дейности. Тук ще бъдат съсредоточени модерни комуникационно - информационни възли за комплексни услуги с бизнесцентрове, туристически центрове и пазарни зони с презентативна функция за региона, хотели и заведения за хранене , увеселителни заведения.
Община Свиленград се превръща в устойчиво развиваща се част от националната територия и в привлекателна широко отворена врата на България към света.

Култура и забележителности

В Свиленград са открити множество културно-исторически паметници доказващи богатата история на града. Някои от тях са:

Крепостта „Мезек”
Една от най-запазените византийски крепости от VI век се намира на 6 км югозападно от Свиленград. Тя е била част от системата крепости, охранявала подстъпите към Константинопол. В близост до крепостта има Тракийска куполна гробница, която ежегодно привлича множество туристи.

Мост на Мустафа паша
Старият мост е единственият напълно запазен елемент от едновремешен цялостен комплекс от кервансарай, джамия, чаршия и хамам.
Свиленградският каменен мост е построен по нареждане на Дамад Мустафа паша през времето на султан Сюлейман Великолепни (1520-1566). За строителството са отишли 706 парапетни блока.

Църква "Света Троица" и училище "Христо Попмарков"
Църквата е построена през 1834 г. с доброволните пожертвования на хората от трите махали на града. При опожаряването на града през 1913 г. църквата също изгаря, но при реставрацията формата ѝ била запазена. През 1847-1848 г. към църквата отваря врати първото светско училище в града. В периода 1872-1873 г. главен учител е бил Иван Вазов.

Паметник на героите от войните
Поставен на площад "Свилена", гранитният паметник почита паметта на над 100 загинали във войните герои от Свиленград и общината.

Градският музей предлага на туристите запознаване с културно-историческото наследство на областта.

Източници и снимки: svilengrad.bgbg.wikipedia.orgsvilengrad.artcity2008.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: