ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Град Павел баня

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - гр. Павел баня

Павел баня е курортен град в Южна България. Той се намира в Област Стара Загора и е административен център на община Павел баня.

 

Павел баня  е разположен 52 км северозападно от областния град Стара Загора,  213 км западно от град Бургас, 221 км източно от столицата София. Градът се намира между Стара Планина и Средна гора, в Долината на розите, и е приблизително географския център на България. Това прави Павел баня леснодостъпен от всички краища на страната. До Павел баня и има редовен автобусен и железопътен транспорт.

Надморската височина на курорта е 395 метра, а населението е около 3016 жители.

Средната температура през януари е около минус 1 градус, а през юли около 22 градуса. Лятото е доста топло. Зимата е умерено студена, но се чувства осезателно, поради слабата ветровитост. Пролетта настъпва към средата на март, а топлата и слънчева есен продължава докъм средата на ноември. Валежите са умерени, а снежната покривка е непродължителна - около 25 дни годишно.

 

минерални извориХидро-термалните извори в Павел баня са девет. Седем от тях са с температура от 50-61 градуса C, ниско минерализирани, слабо алкални. Два са с нерадонови води, което допринася за индивидуализиране в лечението на пациентите.
Павел баня е утвърден е утвърден, като лечебно рехабилитационен център за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, ортопедо-травматологични, увреди на централната и периферната нервна система.  

Туризъм 

Павел Баня е динамично развиващ се Спа-курорт, посещава се годишно от над 20 000 туристи от страната и чужбина, които откриват подходящото съчетание от лечение, отдих и почивка. В града има многобройни къщи за гости, СПА хотели и балнео-комплекси. На разположение на гостите на града са ресторанти предлагащи българска традиционна кухня, заведения за бързо хранене, кафета и магазини.  

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

В града е разположен   клиничен балнео-санаториум, който от 1991 година е обявен за " Национален център по рехабилитация на заболяванията на опорно-двигателния апарат". Медицинските грижи за гражданите са поети от три медицински центъра.

ОБРАЗОВАНИЕ 

В града е изградено средно общообразователно училище "Христо Ботев". Професионалното образование е представено от средното училище по ресторантьорство и хотелиерство. Профилът е съобразен с икономическия облик на общината и с важните й функции в сферата на балнеолечебния туризъм. 
Детската градина в курортния град е една.

Празници

Всяка година в Павел баня се провеждат Кукерски игри. Кукерският състав при читалище "Напред" гр. Павел баня е съставен от над сто участника – деца и възрастни. Носител е на много златни медали и отличия от републикански и международни фестивали и фолклорни прояви.

Друга интересна традиция е отбелязването на празника на "Розата и Минералната вода" - организира се ежегодно в рамките на три дни през месец юни. Организира се избор на " Цар на минералната вода", " Царица на розата".  Кулминацията на Празника е в последния ден, когато се представят ритуал "Розобер" и "Розоварене" по традиционни и съвременни методи, след което по улиците на града преминава грандиозно шествие.

Околности


В близост до Павел баня се намира река Тунджа. Тя влива водите си в язовир Копринка. Бреговете на реката и язовира са прекрасни места за отмора, пикник и разходка сред природата. Кристално чистите води са богати на риба, а в тучните ливади и горички често прелитат фазани и яребици.

 

Източникhttp://pavelbanya.eu   http://www.pavelbanya.bg   http://bg.wikipedia.org
Снимкиhttp://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: