ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Симеоновград

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - гр. Симеоновград

Симеоновград е град в Южна България. Той се намира в Област Хасково и е в близост до град Харманли. Градът е административен център на община Симеоновград.

Симеоновград е разположен 14.7 северозападно от най-близкия град Харманли, 31.6 км североизточно от  областния град Хасково, и 262 км югозиточно от столицата София. Разположен е на двата бряга на река Марица, като над нея има построени три моста (един железопътен и два шосейни), които свързват двете части на града.

Релефът е равнинен.  Климатът се характеризира с мека, топла зима. Лятото е сравнително горещо, като чести са дните с над 35С. Пролетта настъпва рано и е по-хладна от есента. Климатът в община е много благоприятен за развитие на растениевъдството.

Отглеждат се предимно зърнени и зърнено-фуражни култури и зеленчуци. В града има и няколко малки предприятия - предимно  за производсвто на спортно и защитно облекло и бельо.

По последни данни жителите на града са 7 220. 

Гражданите се обслужват от частна автогара с частни линии. През общината преминава ж.п. линия София - Симеоновград - Свиленград, с основна ж.п. гара Симеоновград. Съществува и жп линия Симеоновград - Нова Загора. Също така, в района на землището на село Константиново, преминава автомагистрала Марица.

В Симеоновград функционират община, поликлиника, три читалища, три училища - начално, основно и среднообразователно, две целодневни детски градини, детска ясла, две църкви, дневен център за хора с увреждания, четири спортни клуба, кафенета и механи.

Всички населени места на територията на община Симеоновград са телефонизирани. Мрежата на мобилните оператори на територията на община Симеоновград има добър обхват. Интернет комуникациите се осъществяват посредством два доставчика.

Туризмът е слабо застъпен. Развива се основно ловът и риболовът. В община Симеоновград има 156 водоеми, язовири и водостопански съоръжения. Една част са взети на концесия и се развива рибовъдно стопанство. Друга част са свободни и подходящо място за повечето хора за отдих, лов и риболов.

Симеоновград е едно от най-старите селища в пределите на нашата страна и най-стария град в Хасковския край. Той има история на осем хиляди години - от ранния период на новокаменната епоха до съвремието.

Градът има интересни културни и природни забележителности, които заслужават да бъдат посетени и видени.
Част от тях са:

Древната крепост Констанция - останките й са Край Симеоновград, датира от късната античност (IV век). Намира се на възвишението Асара. Легенда разказва, че тук е била резиденцията на последните римски императори.

Църквата "Св. Богородица" и храмът "Св. Николай Чудотворец", намираща се в центъра на града.

В с. Александрово, на 11 км от Симеоновград, в посока Хасково се намира Музеят на тракийското изкуство. На 17 декември 2000 г. в могилата "Рошавата чука" край с. Александрово, община Хасково, екип от археолози, ръководен от д-р Георги Китов, открива уникална тракийска гробница от IV в.пр.Хр. с изключителни високохудожествени стенописи.

 

Източник: http://www.simeonovgrad.comhttp://www.journey.bg,  bgwikipedia.org
Снимки: http://www.simeonovgrad.comhttp://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: