ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кондофрей

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Кондофрей

Кондофрей е село в Западна България. Намира се в община Радомир, област Перник

Отстои на 18 км южно от Радомир и на 32 км в същата посока от гр. Перник. Село Гълъбник е на 7 км източно, а село Дрен е на 18 км в същата посока. Столицата София е на 54 км североизточно.

Селото е разположено в подножието на Конявската планина, а надморската му височина е 665 м. Климатът се характеризира със студена зима с малко валежи, късна и хладна пролет, топло, но не горещо лято с обилни валежи и топла есен.

Автобусен и железопътен транспорт го свързват с останалите населени места. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Близо до селото пък има летище, което предстои да заработи отново.

Постоянното население е около 144 души.

Тук функционират кметство, поща, църква, читалище с библиотека, магазин и кръчма. Най-близкото основно училище е в с. Гълъбник. Най-близките детска градина и общопрактикуващи лекари са в Радомир, където е и МБАЛ Радомир, а специализирана медицинска помощ може да получите в Перник и Дупница. 

ТУризъм и забележителности

В съседното село Чуковец (2 км) може да бъде видяна средновековната църква "Св. Никола", в която има средновековни и възрожденски стенописи. А край селото има група вековни дървета. 

Наблизо са язовирите Долна Диканя и Дяково, които предлагат отлични условия за риболов. В района може бъде посетен Природен резерват Острица, средновековната крепост Кракра край Перник, църквата Св. Петка в с. Дрен. 

Източници: http://www.radomir.bg/ http://bg.wikipedia.org 
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: