ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ковачевци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Ковачевци

Ковачевци е село в Западна България. То е административен център на община Ковачевци, Област Перник.

Отстои на около 50 км югозападно от гр. София и на 20 км в същата посока от областния център гр. Перник. Има редовен транспорт до другите населени места в общината и областния център.

Разположено е в планински район, а надморската му височина достига 700 м. Климатът е умерено-континентален и се характеризира със студена зима и топло лято.

Постоянното население наброява около 425 души.

Тук функционират здравна служба, стоматолог, читалище, спортен комплекс. Основно училище работи в с. Калище, а детска градина ще намерите в с. Лобош.
Стадион “Димитровец” разполага с около 8000 места и обхваща футболно игрище, волейболна и баскетболна площадка на открито. Изграден е също Национален детски екологичен комплекс, който предлага прекрасни условия за ученически отдих, туризъм и спорт.
За развлечение на туристите към комплекса функционира учебно-развлекателен корпус, киносалон и амфитеатър.

Туризъм  и развлечения

Близостта до гр. София, красивата и екологично чиста природа и наличието на водоизточник, правят Ковачевци притегателно място за отдих на все повече хора. Природните дадености създават предпоставки за практикуване  на  културен,  риболовен, екотуризъм и други алтернативни форми на туризъм. Районът се застроява с нови красиви вили.

В селото постоянно има туристи, особено в първите дни на пролетта, когато традиционно се устройва пролетният фестивал „Долината на маските“. Улиците се оживяват от парадните шествия на кукери и сурвакари от цялата околност, а зрителите стават съпричастни в избирането на „Мис Пролет“. Атмосферата е празнична и идилична, а тържествата – шумни и пищни.  

Интересни за посещение обекти са  къщата – музей на Георги Димитров, в която той се ражда през 1882 г., музеят на село Ковачевци, църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ и местното читалище.

Чудесни условия за отдих и риболов предоставя язовир „Пчелина“, на чийто източен бряг, върху една скала над водата се извисява варосаният параклис „Св. Иван Летни“. Построена около XVI в. върху място, наричано от местните Пчелин камък, малката църквичка някога е била храм на останалото на дъното на язовира село Пчелинци. Днес това е една от основните причини за посещение на язовира.

Текст: Мирела
Снимки: http://kovachevtsi.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: