ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

КИТЕН

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - гр. Китен

Китен е курортно селище, разположено на 56 км. южно от Бургас и 446 км. югоизточно от София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Намира се на полуостров, обграден от два живописни залива. Китен има два плажа – северен и южен. Северният плаж “Атлиман”, наричан още детски, с фин пясък и спокойно море е защитен от ветрове, а южният, който е по-голям, граничи с река Китенска – богата на кефал, шаран и мряна. Сезонът тук започва още през май и продължава до октомври. През летните месеци температурата на въздуха достига +28C, а на морската вода - +26C, но разположението на селцето до естествена гора не позволява да се усетят знойните летни горещини.

ИСТОРИЯ


Селището е основано от преселници от Одринска Тракия. Историческите му корени са от много по-древно време, за което говорят намерените амфори на южния плаж, датиращи още от 6 в. преди Христа. Китен е наследник на древната крепост Урдовиза, чиито останки още личат на полуострова.

КУРОРТЪТ  КИТЕН


Китен е модерен курорт, в който има малки луксозни частни хотели и квартири и почивни станции. Южно от Китен се намират шест къмпинга: “Китен”, “Юг”, “Корал”, “Нестинарка”, “Оазис” и “Арапя”. В многобройните уютни ресторантчета и заведения за бързо хранене се сервира разнообразна храна – от Българската, Турската, Руската, Гръцката кухня. А откритите нощни барове, дискотеки, спортните комплекси, откритите и закрити басейни, гондола, луна парк предлагат разнообразни развлечения.

 

ПРИРОДНИ РЕСУРСИ

Селата във вътрешността на близката планина Странджа могат да бъдат обект на маршрутно-опознавателния туризъм. В села като Бръшлян, Стоилово, Граматиково, Кондолово Кости, Бродилово и др. има запазени още от Възраждането отделни и цели ансамбли от типични странджански къщи поради отдалечеността от градските центрове и пътища. В близост до град Китен се намира и язовир Ясна поляна. Резерват "Ропотамо" се намира на 7 км. северно от гр. Китен и се разпростира на 1000,7 ха от двете страни на р. Ропотамо. Флората и фауната включват редки и защитени от изчезване видове, което го прави природен комплекс с международно значение. На територията на резервата се намира блатото Аркутино /620 дка/ с типична блатна растителност и водни лилии, находище от морски пелин, Змийският остров с площ от 10 дка, известен с кактусите, в които гнездят много птици. По пясъчните дюни са запазени характерните за Южното Черноморие пясъчна лилия, морски пелин, див копър и др. Интересни са също и скалните образувания "Лъвската глава", "Веселата скала", фиорди и морски пещери. Обявена е буферна зона с площ 707,7 ха, в която влиза и природната забележителност Маслен нос.

Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: