ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Каснаково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Каснаково

Каснаково е село в Южна България. Намира се в община Димитровград, област Хасково.

Отстои на около 14 км югозападно от Димитровград, на 13 км северозападно от Хасково и на около 216 км югоизточно от столицата София.

Разположено е в район с равнинен релеф на надморска височина около 141 м. Климатът е континентално-средиземноморски с мека и къса зима, сухо и горещо лято и малко количество годишни валежи. В близост до селото преминава Банска река - десен приток на Марица.

Тук живеят около 340 души.

Каснаково е добре уредено село, главните улици са асфалтирани и осветени, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие.  Селото се намира само на 2 км от европейски път Е-80. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села. 

Тук има функциониращи кметство, православен храм, читалище, магазин и заведение. Основно училище ще намерите както в общинския център Димитровград, така и в областния град Хасково, а целодневна детска градина има в село Крум /6 км в посока запад/. Медицинска помощ може да бъде получена от един общопрактикуващ лекар и един стоматолог отново там. Многопрофилна болница ще намерите в Хасково или Димитровград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Между селото и село Клокотница се намира Езическото светилище на Афродита и нимфите. То представлява полукръгла площадка с аязмо с лечебна вода. Местността е известна под името Гьор Бунар.

На няколко десетки метра от там е "Киркова дупка" - неизследвана пещера, в която според преданието се е скрил кир Теодор Комнин, след като е разбит от цар Иван Асен при с. Клокотница, на скалата до входа пак според преданието има отпечатък от подковата на коня.

Освен това в землището на село Каснаково е разкрита извънградска вила на богат тракийски земевладелец от римския период на Тракия. До този момент по българските земи е откривана само една подобна сграда, богато украсена с мрамор - Римският дворец Вила Армира до Ивайловград.

В с. Сталево /16 км северозападно/ се намира късноантичната и средновековна крепост Хасаря, където се предполага, че в древността се е намирала тракийската крепост Милеона. В Сталево може да бъде посетен и параклисът "Св. Св. 40 Мъченици", до който има голям камък (скала) с отвор в него, през който хората се провират за здраве, наричан "провиралото".

Недалеч от него има друг голям камък носещ името "Камъка на Крали Марко", върху който има издълбани четири големи дупки приличащи на стъпки, в които се събира вода. Според местните жители водата не се изпарява и в най-големите жеги. Има поверие, че ако се напръска болно място с тази вода - човек оздравява.

В Димитровград могат да бъдат посетени следните забележителности:

  • Астрономическа обсерватория и Планетариум Джордано Бруно, разположени в парк "Никола Вапцаров"
  • Исторически музей с няколко постоянни експозиции, разделени тематично

В Хасково интересни за туристи са: Регионалният исторически музей, Статуята на Св. Богородица, както и Къща-музей Чорбаджи Паскалевата къща.

Всяка година на Спасов ден, в местността Гьор Бунар край село Каснаково, се провежда събор на селото.

Източници: http://kasnakovo.selo.bghttp://bg.guide-bulgaria.comhttp://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.comhttp://www.snimka.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: